Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

aarya.jpg 

Tízszeresére emelkedett az elhízott gyerekek és tizenévesek aránya 40 év alatt a világon. A növekedés üteme a közepes és alacsony jövedelmű országokban jelentős - állapította meg egy frissen közzétett jelentés.

Az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és más gazdag országokban az emelkedés ugyan megállt, ám az arány elfogadhatatlanul magas maradt - írták a londoni Imperial College és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kutatói a most közzétett jelentésükben.

A  beszámoló szerint a kutatók több mint 2400 tanulmányt elemeztek, ezek nagyjából 32 millió, 5-19 éves gyerek adatait foglalták magukba 1975 és 2016 között.

Negyven év alatt nagyjából 11 millióról 124 millióra ugrott az elhízott gyerekek és tizenévesek száma a világon, azaz több mint tízszeres a növekedés - mondta el sajtótájékoztatón Majid Ezzati, a tanulmány vezető szerzője, az Imperial College közegészségügyi karának munkatársa.

Ez azt jelenti, hogy 2016-ban a világon a fiúk csaknem 8, a lányok majdnem 6 százaléka volt elhízott 2016-ban, míg 1975-ben kevesebb mint egy százaléka mindkét nemnek.

Ezen kívül tavaly a világon az 5-19 éves gyerekek közül 213 millió volt túlsúlyos, ám nem érte el az elhízás küszöbét

- derül ki az eddigi legnagyobb létszámú, 129 millió ember adataival végzett magasság- és súlymérésből.

A kutatók az otthoni és iskolai étkezés javítását és a több testmozgást szorgalmazták, hogy a gyerekeknek felnőtté válva ne kelljen a cukorbetegség, a szívbaj és egyes ráktípusok túlsúly okozta magasabb kockázatával szembenézniük.

A tanulmány szerint szükség van a só-, cukor- és zsírtartalom jól látható, egyértelmű jelölésére az élelmiszerek címkéin, hogy a fogyasztók egészséges döntéseket hozhassanak.

Meg kell fontolni a "bóvliélelemnek", vagyis junk foodnak is nevezett ételek adójának emelését és reklámozásuk szabályainak szigorítását 

- írta a tanulmány.

Dél-Afrikában, Mexikóban és Egyiptomban néhány évtizede még nagyon alacsony volt az elhízott gyerekek és tizenévesek aránya, most azonban ezekben az országokban a lányok elhízása 20-25 százalékos arányt ért el, ami a legmagasabbak között van - áll a jelentésben.

A Kelet-Ázsiában, Latin-Amerikában és a karibi térségben mért értékek azt mutatják, az alultápláltságtól a túlsúlyig és az elhízásig vezető utat gyorsan meg lehet tenni - magyarázta Ezzati.

Ha így folytatódik, 2022-re több lesz az elhízott gyerek és tizenéves, mint az átlagnál kisebb súlyú, akik jelenleg nagyjából 192 millióan vannak. Az alultápláltak mintegy fele Indiában él. Jelenleg az ő számuk még meghaladja az elhízottakét.

A gyerekkori elhízás legmagasabb arányát tavaly Polinézia és Mikronézia szigetvilágában mérték, a lányok 25,4 százaléka, a fiúk 22,4 százaléka tartozott ide.

A két térséget követték a nagy jövedelmű, angolul beszélő országok, köztük az Egyesült Államok, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Nagy-Britannia.

A gazdag országok közül az Egyesült Államok állt a legrosszabbul, a lányok 19,5, a fiúk 23,3 százaléka számított elhízottnak.

Az elmúlt négy évtizedben teljesen megváltozott az élelem, az adagok, a viselkedési és fogyasztási minták. Az erősen feldolgozott élelmiszerek nagyobb arányban kaphatók, olcsóbbak és jobban reklámozzák őket - fűzte hozzá Fiona Bull, a WHO szakértője.

A tanulmány egyébként a Lancet brit orvosi lap aktuális számában jelent meg.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Az Indonéziában élő Arya Permona 11 évesen közel 200 kilót nyom, Forrás: Origo