Skip to main content

 

Magyarország a világon a harmadik, Európában pedig az első helyen áll az elhízottak aránya alapján felállított listán - közölte a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság főtitkára az M1-en.

Egy 2014-es WHO adat szerint még csak a 8. legkövérebb nemzet voltunk Európában.

hirdetés

Akkoriban Magyarország a vizsgált 53 ország közül a 8. helyre került. Kiderült, hogy az ország felnőtt lakosságának több mint fele (61,5 %-a) túlsúlyos, és közel harmada (27,6 %-a) elhízott.

Az elhízott kifejezés pedig ebben az esetben egy barátságos megnevezése a nagyon kövérnek, írtuk meg korábban.

Mára megváltozott a helyzet, Magyarországot csak az Egyesült Államok és Mexikó előzik meg a listán.

A magyarok borzasztóan étkeznek

2015-ben a britek is készítettek egy felmérést, mely szerint Csád, Sierra Leone, Mali, Gambia és Uganda lakosságának étrendje a legegészségesebb. A legkevésbé egészségesen táplálkozó nemzetek közé tartozik Örményország, Magyarország, Belgium, Csehország és Kazahsztán.

"Az elhízottságról alkotott képünket muszáj teljesen újragondolnunk, ha meg akarjuk fékezni és visszafordítania a globális elhízás járványát" – fogalmazott Christina Roberto, a Harvard közegészségügyi karának munkatársa, aki a tanulmányok egyikén dolgozott. Mint hozzátette: "egyrészt tudomásul kell vennünk, hogy az egyént is terheli bizonyos mértékű felelősség a saját egészségét illetően, másrészt fel kell ismernünk, hogy a mai élelmiszerkörnyezet kihasználja az emberek biológiai, pszichológiai, társadalmi és gazdasági sérülékenységét, az egészségtelen ételek irányába sodorva őket".

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2014-ben a világ felnőtt lakosságának 39 százaléka túlsúlyos, 13 százaléka elhízott volt, egy évvel korábban mintegy 42 millió öt éven aluli gyermek küzdött túlsúllyal vagy elhízottsággal.

Miért komoly probléma az elhízás?

Az elhízás egyike annak a három legsúlyosabb társadalmi tehernek, amelyet az ember okozott - írta honlapján az amerikai McKinsley Kutatóintézet (MGI). Az egyébként megelőzhető probléma gyorsan súlyosbodik. Ha az elhízottak száma a jelenlegi ütemben nő, 2030-ra a világ felnőtt népességének majdnem fele elhízott lesz.

Az MGI mérései szerint a világ éves GDP-je 2,8 százalékát, 2 ezer milliárd dollárt (487 ezer milliárd forint) emésztenek fel az elhízással kapcsolatos költségek.

Zseniális ötlet az elhízás ellen?

2014 nemcsak a küllönböző elemzések, tanulmányok miatt volt érdekes. Szenzációs hírként járta körbe a világot az a cikk, miszerint mozgás nélkül is le lehet majd fogyni, e körben pedig további kutatásokat végeznek majd osztrák tudósok.  

A rendkívüli felfedezés elvileg azt ígérte, hogy az elhízott emberek gyorsabban, lényegében testmozgás nélkül lefogyhatnak, miután saját - átalakított - zsírjuk elégeti magát. Ehhez semmi mást nem kell tenni, írták a kutatók, mint egy olyan egészségügyi beavatkozást eszközölni, amellyel a zsírt tároló szöveteket zsírt égető szövetekké alakíthatják át, eltüntetve így a túlsúlyt.

Azóta sajnos a hírekben nem lehetett hallani a folytatásról. Magyarország pedig marad a szégyenpadban.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5