Az ott élők 30 napot ingyen dolgoznak, majd elvihetnek egy adag ércet.

La Rinconada egy különös hely a perui Andokban. Az 5100 méteren fekvő város a világ legmagasabban fekvő települése. Bár csak 14 fokra van az Egyenlítőtől, az időjárása egyáltalán nem kellemes. A nyarak csapadékosak, a telek szárazak, és mindig hideg van. Az éves átlaghőmérséklet mindössze 1,3 fok.

hirdetés
 

Valójában La Rinconada nem nevezhető városnak, hiszen alig vannak utak, nincs vezetékes víz vagy csatornarendszer. A házak jó részét bádoglemezekből építették, szigetelésük nincs.

Még csak közigazgatásról vagy törvényi szabályozásról sem igazán beszélhetünk – írja az Amusing Planet. Az ott lakókat szinte mind az arany vonzotta oda, de a település fejlesztésére semmi pénzt nem fordítottak. 

Lutri, hogy kapnak-e fizetést

Az ott működő aranybányák egy része illegális, a kibányászott arany pedig egyenesen a feketepiacon köt ki. Akik a Corporación Ananea munkásai, azok a cachorreo néven ismert foglalkoztatási formában dolgoznak.

Ez azt jelenti, hogy 30 napig ingyen robotolnak, a 31. napon pedig annyi ércet vihetnek el a bányából, amennyit egyedül elbírnak. Ha találnak benne aranyat, szerencséjük van, ha nem, akkor így jártak. 

Az aranyat higannyal nyerik ki, amiből ugyancsak rengeteg van a környéken. A környezetvédelemre azonban nem sok figyelmet fordítanak, így La Rinconadában minden szennyezett, a föld, a víz, a levegő és a hó is. 

A cudar viszonyok ellenére a település egyre több munkást vonz. 2001 és 2009 között La Rinconada lakossága megduplázódott, és azóta is töretlenül nő. Jelenleg 60 ezerre becsülik az itt élők számát. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, Kép: Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Sebastian Castańeda

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu