Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_img-demo_aszergej.jpg 

Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év múlva

a rák minden válfajának ellenszere lehet, akár a betegség végső fázisában is.

Ezt az igen erős állítást Andrej Szimbircev, az orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség különleges tisztaságú készítmények előállításával foglalkozó kutatóintézetének igazgatóhelyettese tette az Izvesztyija napilap pénteki számában megjelent interjújában – írja az MTI.

Szimbircev elmondta, hogy a melanomás és szarkómás egereken és patkányokon elvégzett kísérletek többsége teljes gyógyuláshoz vezetett, az esetek többségében még a kései stádiumban is.

 

Ezért határozottan ki lehet jelenteni, hogy a fehérje rendelkezik a rák gyógyításához szükséges biológiai aktivitással

– már ha hihetünk a bejelentésnek, amelyről egyelőre leginkább orosz hírügynökségek számoltak be az MTI-n kívül.

A szer a fő aktív összetevőjéről a hősokkfehérje munkanevet kapta. Szimbircev szerint a fehérje nemcsak megvédi a sejteket a károsodástól, hanem az immunválasz erősítésében is szerepet játszik.

Ez a fehérje minimális mennyiségben az emberi szervezetben is létezik, az orosz tudósok azonban azonosították az előállítását szabályozó gént és előállítottak egy baktériumsejtet, amely a fehérjét elő tudja állítani. (Hasonlóan programozták át amerikai kutatók korábban az E. coli baktériumot inzulintermelésre a diabéteszkezeléshez.)

"Ezek a baktériumsejtek jól osztódnak, ez lehetővé tettek, hogy sok fehérjét nyerjünk" – mondta Szimbircev. "Még egy év kell ahhoz, hogy a szer biztonsági tesztjeit befejezzük, ezután kezdődhetnek a klinikai próbák."

Forrás - Fotó: Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós tudományos munkát végez a Nemzetközi Űrállomáson (2013) - Nasa