Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_img-demo_aelhagyott.jpg 

Meghalt az utolsó lakó, egy 60 év körüli férfi is a Somogyszentimrén, így a falu is lakatlanná vált, üres a nagy múltú puszta, írja a kaposvarmost.hu

Az egykor szebb napokat megélt településen a XX. század derekán mintegy 20 család élt, a faluban mintagazdaság, gazdaképző intézet is működött, volt iskola és kollégium is, vonat is járt erre.

1970-ig töretlenül fejlődött az egyébként Kadarkúthoz tartozó település, ekkor azonban elkezdett a lakosság a nagyobb városok felé költözni. A házak lassan összedőltek és az enyészetté váltak.

"Később a rendszerváltás után egy osztrák tulajdonos vette meg a területet, - írja a sonline.hu -, de ő csak a termőföldet akarta hasznosítani. A jegyzőnek kellett felszólítania, hogy csináljon valamit, mert életveszélyessé váltak az épületek, emlékezett vissza a kadarkúti polgármester, Karsai József.

Az enyészetet azonban nem lehetett megállítani. Később új tulajdonosa lett a területnek, de a bontás elkerülhetetlen volt, hiszen az épületek összeroskadtak, nem bírták a múlt terhét..."

Hogy ki a jelenlegi tulajdonos, arról nem szóltak a híradások, így elviekben nem teljesen elhagyott a falu, bár kétségtelen tény, hogy mára már senki sem lakik ott, és nyilván egy jó ideig nem is fog.

Sajnos nem egyedüli ez a hír a magyar sajtóban, tavaly jelent meg az a cikk, mely egy olyan zalai faluról szólt, ahol már csak nyolcan laktak, vagy még ennél is kevesebben, mint például Kakpusztán.

Ugyan fehér hollóként megjelenik alkalmanként olyan híranyag is, mely arról számol be, akad olyan hazánkfia, aki feltámasztana egy-egy szellemfalut, ez viszont nem változtat a tendencián, egyre több magyat kistelepülés tűnik el a térképről.

Elviekben a hazai hatályos jogszabályok lehetővé teszik elbirtoklás révén az újrafoglalást az ismert vagy nem ismert tulajdonos/örökös terhére, - azaz bárki újratelepítheti a szellemfalvakat -, ez azonban a gyakorlatban, mint ismeretes, igen nehézkes.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay