Skip to main content

 

A Google annyi mindent jelentett be a múlt heti fejlesztői konferenciáján – és a mindent átható mesterséges intelligencia annyira ellopta a showt –, hogy a sok újdonság között szinte elveszett a hír, hogy jövőre végre tényleg megérkezik és megvehető lesz a cég már évek óta fejlesztgetett moduláris telefonja.

Project Ara néven futó projekt arra összpontosít, hogy a megszokottnál jóval nagyobb kontrollt adjon a felhasználó kezébe, aki nemcsak a szoftverek terén kap viszonylagos szabadságot, hanem a mobilt felépítő hardveres elemekkel is tetszés szerint legózhat.

hirdetés

Legalábbis bizonyos keretek között, mert a készülék teljesítményét meghatározó központi elemek, a processzor és a memória nem lesz cserélhető. A fejlesztők szerint ez a kompromisszum kellett ahhoz, hogy egyáltalán megvalósítható legyen a projekt.

Viszont más funkciók, például jobb kamera, nagyobb akku vagy szebb kijelző, bármikor hozzáadhatók lesznek.

A modularitás és a nyílt fejlesztés lehetővé tesz olyan kiegészítőket is, amelyek egy hagyományos mainstream telefonba nehezen kerülhetnének bele, mert túlságosan sok kompromisszum vagy túl alacsony érdeklődés jellemzi őket. Külön-külön viszont bárki beépíthet a telefonjába akár projektort, elemlámpát vagy éppen egy profi mikrofont is, ha épp arra van szüksége.

A külső fejlesztőknek szánt fejlesztői eszközkészletet már idén ősszel kiadja majd a Google, hogy a jövő évi indulásra más cégek is felkészülhessenek a maguk moduljaival.

Pontos árakat még nem tudni, de a Google szerint felső kategóriás termékként fog érkezni a moduláris mobil, ami annyiban mindenképpen logikus is, hogy ha már egy szabadon feltuningolható telefonról van szó, akkor a fix processzor és memória legyen annyira erős, hogy ne járjon el felette fél év alatt az idő.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép forrása: friss-hirek.hu

TOP 5