Skip to main content

 

Jön a dolgok internete, a robotizáció, az automatizáció, az okos készülékek forradalma. Egy sor munkakörben algoritmusok váltják fel a szürkeállományt. Kik kezdhetnek csomagolni?

A mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása 5,1 millió munkahelyet szüntet meg a következő években a világ 15 vezető országában a davosi Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint2020-ig a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik feleslegessé.

hirdetés

Az amerikai CareerCast honlap kutatása konkrét szakmák esetében vizsgálta, hol várhatók a legnagyobb leépítések. A jóslatok azonban nemcsak az USA-ra érvényesek: a technológiai fejlődés miatt globális érvényűek.

A CareerCast 27 éve összesíti a leépítéseknek leginkább kitett és a legfelkapottabb állások listáját. Ahogy egyre inkább elterjed az elektronikus eszközök összekapcsoltsága a neten, a dolgok internete nyilvánvalóan feleslegessé fog tenni olyan feladatokat, mint a mérőóra-leolvasás.

A Top 10-es listában azonban akad néhány meglepetés is. Légiutas-kísérőből vagy szabóból miért lesz kevesebb? Csak tippelni tudunk. Utóbbiból talán azért, mert az úgynevezett diszkont-divatszektor szélesebb rétegeket hódít meg, s kevesebben választanak egyedi, méretre varrt ruhákat.

Ugyanakkor más kutatások adatai szerint egyértelmű, hogy a luxus – az egyedileg készített termékek mindenképpen idetartoznak – még mindig szárnyal.

Várható állománycsökkenés (2012–2022 között)

  1. Postás 28%
  2. Mérőóra-leolvasó 19%
  3. Mezőgazda, kistermelő 19%
  4. Napilap-riporter 13%
  5. Ékszerész 10%
  6. Favágó munkás 9%
  7. Légiutas-kísérő 7%
  8. Lyukfúrógép-üzemeltető 6%
  9. Biztosítási ügynök 6%
  10. Szövőnő/szabó 4%

Forrás: careercast.com, WEF

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5