Skip to main content

 

A Citi Research elemzői nem kisebb feladatra vállalkoztak, minthogy kiszámolják, hány menekült érkezhet még ebben az évben és 2016-ban Európába, illetve mennyibe kerülhet a havi ellátásuk az egyes tagállamokban, írja a Portfólió.

Az elemzés kitér még arra is, milyen hatással lesz a folyamat az öreg kontinens munkaerőpiacára, illetve számol a lehetséges belpolitikai következményekkel is a tagországok tekintetében.

hirdetés

Lényegét tekintve az elemzés az alábbi legfontosabb megállapításokat teszi:

  • Szíriát, Afganisztánt, Eritreiát, Irakot és Dél-Szudánt figyelve megállapítható, hogy eddig majdnem 8 millió, tételes 7.8 millió ember hagyta el ezen országokat, s további 13.6 millió migrált ezen országok határain belül, azaz utóbbiak tekintetében is számolni lehet az Európa felé történő meneküléssel. Ezt az áradatot tovább növelheti a még más országokból menekülők száma is, pl. Jordániából Jemenből vagy Libanonból.
  • Az idén majdnem 2 millió, tételes 1.85 millió menekült érkezhet Európába. Ezt követően a beáramlás a 2014-es szinteken stabilizálódhat.
  • Az egy menekültre eső állami kiadást a Citi ezer euróra becsüli, ez pedig jelentős terhet ró bármelyik európai ország költségvetésére. A teher több országot érinthet súlyosabban, így pl. Német, Finn, Svéd vagy Magyarországot, illetve Ausztriát.
  • A most beérkező menekültek 2016 elejétől kezdődően fokozatosan beléphetnek az osztrák és a német munkaerőpiacra, Görög és Svédország esetében ez már 2015 végén megkezdődhet, Olaszország, Belgium és Hollandia vonatkozásában a jövő év második negyedévétől kezdődően, míg Franciaországban 2017 előtt nem lesz érzékelhető ez a hatás.
  • A konkrét számítások szerint 700 ezer ember léphet be az Európai Unió munkaerőpiacára 2016-ban és 2017-ben, ebből 450 ezer menekült az euróövezet országaiban kereshet állást, ennek háromnegyede pedig Németországban.

A Citi Research elemzése bővebben a Portfólió oldalán érhető el... 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Egy olasz tiszt és az ideiglenes táborukat elhagyó menekültek Lampedusa repülőterén, forrás: Mahmud Turkia/index

TOP 5