Skip to main content

 

Nagy-Britannia szerződéses biztosítékokat szeretne az Európai Uniótól arra, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak integrációs döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok ellenében. Attól tartanak, hogy hátrányos megkülönböztetés érheti a londoni Cityt, a világ legnagyobb pénzügyi szolgáltatási központját.

A Financial Times George Osborne brit pénzügyminisztert idézi, aki, mint mondta, "vészfékzáradékot" szeretne az EU egészére kiterjedő egységes piac és a szorosabban integrált euróövezet jobb együttműködése érdekében. Osborne a Financial Times forrásai szerint ezzel arra is garanciát kíván kapni, hogy a londoni Cityt ne érhesse hátrányos megkülönböztetés az Európai Unión belül.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Több jogot az eurótlanoknak

A lap szerint a javaslat részletei még nem ismertek, de London alapvetően azt szeretné elérni, hogy

az euróövezeten kívüli EU-országoknak az eddigieknél szélesebb jogkörük legyen az egyes uniós döntésekről szóló szavazások késleltetésére,

ha úgy érzik, hogy a valutauniós országok az egységes belső piac integritását potenciálisan veszélyeztető javaslatokat próbálnak áthajtani többségi szavazással. A brit kormány elképzelései szerint ilyen esetekben pótlólagos konzultációkat kellene tartani az adott EU-jogszabálytervezetről, csúcstalálkozói szinten.

Többvalutás unió

A Financial Times forrásai szerint London kívánságai között szerepel az is, hogy a pénzügyi szolgáltatási vállalatcsoportokat az EU-n belüli bejegyzett székhelyük alapján ne érhesse diszkrimináció. Nagy-Britannia azt is

hivatalosan elismertetné, hogy az EU többvalutájú unió,

rögzített garanciákat szeretne arra, hogy a valutaunión kívüli országokat ne terheljék az euróövezeti pénzügyi segélyprogramok költségei, és nyitottá tenné a csak az euróövezeti térséget érintő gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

London azt is alapelvként szeretné elfogadtatni, hogy az euróövezeten kívüli EU-gazdaságokat ne lehessen rákényszeríteni a részvételre olyan, elsősorban az euróövezeti integrációs folyamat szempontjából fontos kezdeményezésekben, mint például a bankunió kialakítása.

David Cameron brit miniszterelnök már többször is - legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt október elején tartott éves kongresszusán - kifejtette, hogy Nagy-Britannia nem érdekelt az Európai Unió mind szorosabbá váló integrációjában. Cameron tervei szerint Nagy-Britanniában 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de London addig újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5