Skip to main content

 

A magyar határzár és a határon kialakult helyzet több brit lapban is címlapsztori. Az egyik újság azt emeli ki, hogy a menekültek és migránsok Horvátország felé vehetik az irányt, ahol a háborúból maradt többezer akna veszélyezteti az életüket.

"A menekültek Európába vezető utakat keresnek, miután Magyarország lezárta a határt... híresztelések és zavarodottság, miközben az európai vezetők nem sok hajlandóságot mutatnak a háború elől menekülő tömegek kezelésére..." - írja a liberális brit sajtó fő orgánuma, a Guardian.

"Néhány percig még emberiesség volt a sötétségben", mivel a magyarok éjfél után is átengedtek néhány száz migránst a szigorú új törvények ellenére - jegyezte meg a lap tudósítója, aki a szerb oldalon, Horgoson figyelte az eseményeket.

hirdetés


A lap idéz egy Szíriából érkezett palesztin menekültet. Radwan és felesége, Mayada a magyar kapunál ült a földön. Öt gyerekkel utaznak és a férfi azt mondta: először Izraelből, most Szíriából kellett elmenekülniük. "Ez nem állítja meg az embereket. A húgom és a sógorom nem sokára elhagyják Szíriát a gyerekeikkel, pedig tudják, hogy veszélyes az út" - tette hozzá.

Egy szerb embercsempész közben azt mondta a Guardiannek, hogy még mindig át tudnak juttatni embereket a határon.

A BBC tévé és rádióadói valamint híroldala több tudósítót is felvonultatott a határ minkét oldalán. A híroldalnak nyilatkozott Alekszandar Vulin a migránsokkal foglalkozó szerb miniszter. Azt mondta, hogy a magyar hatóságok nem értesítették hivatalosan a határzárról. A kerítés mellett állva próbált magyar rendőrökkel megegyezni arról, hogy valahol leüljenek tárgyalni. "Nemet mondtak. A kerítésen át" - közölte.

Több lap is megírta, hogy a magyar lépések kiváltották Szerbia haragját - "nem akarunk Európa koncentrációs tábora lenni" - jegyezte meg a szerb miniszter, aki szerint a magyarok elvették a migránsok emberi méltóságát.

A konzervatív Telegraph arról ír, hogy a "magyar vasfüggöny új útvonalakra tereli a migránsokat... így most a balkáni háborúkból megmaradt aknák jelentek majd rájuk veszélyt." A horvát-jugoszláv háború után legkevesebb 500 ember életét követelték aknák és még mindig 9400 aknamezőt tartanak számon.

"Nagyon veszélyes, több mint 50 ezer akna van a földben" - mondta a lapnak a menekülteket és migránsokat segítő egyik magyar civilszervezet koordinátora, Szatmáry Dávid.

A lap online változatában látható az elhíresült szendvicsdobálós videó - "úgy etetik a menekülteket, mint az állatokat" cím alatt. A Telegraph arról is ír, hogy Röszkéről egy "szovjet időkből származó vonattal vitték a menekülteket. A férfiak álltak, a gyerekek a lábuknál feküdtek a vagonokban".

Szvetnik Endre, London

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

Kép: index.hu

TOP 5