Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

afarmer.jpg 

Az Adózóna összegyűjtött néhány olyan bevételcsökkentő elemet, amivel az őstermelők lefaraghatnak adókötelezettségükből. Az egyik ilyen a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő személyek foglalkoztatása.

A legalább 50 százalékban megváltozott munkaképességű alkalmazott foglalkoztatása esetén a bevétel csökkenthető személyenként havonta az alkalmazottnak fizetett bérrel, de legfeljebb a hónap első napján érvényes minimálbérrel – ennek összege a 2014-ben 101 500 forint volt.

Egy másik módszer a sikeres szakmai vizsgát tett szakképző iskolai tanuló továbbfoglalkoztatása, vagy a korábban munkanélküli személy, vagy szabadulást követő 6 hónapon belül szabadságvesztésből szabaduló személy, pártfogó felügyelet alatt álló személy foglalkoztatása. Említett alkalmazottakat foglalkoztató őstermelő bevételét csökkentheti az utánuk a foglalkoztatás ideje alatt, de legfeljebb 12 hónapon át a befizetett szociális hozzájárulási adó összegével.

Erre abban az esetben is lehetőség van, ha az említett kiadást a tételes költségelszámolást alkalmazó őstermelő költségként is elszámolta. Az ilyen jellegű kedvezmény kivételes, hiszen lehetőség van ugyanazon kiadás költségként és bevételcsökkentő tételként történő elszámolását is.

A korábban munkanélküli személy foglalkoztatása esetén a bevétel csökkentésére akkor van lehetőség, ha az érintett személy alkalmazása óta, illetve az azt megelőző 6 hónapon belül azonos munkakörben foglalkoztatott más alkalmazott munkaviszonyát rendes felmondással nem szüntette meg, és az érintett személy az alkalmazását megelőző 6 hónapon belül vele nem állt munkaviszonyban. Ide kattintva további két tippet talál az Adózóna oldalán.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: pixabay