Skip to main content

Nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, ez biztos. De ha már ismerjük, alkalmazzuk!

Bankok, irodaházak előterében vagy belső kertjében árulják az őstermelők szezonális zöldségeiket, gyümölcseiket, vagy késztermékeiket hétköznaponként. A Mozgó Piac „Közösen a termelőkért és saját egészségünkért” elnevezésű, tavasszal indult programsorozata egyre sikeresebb.

Van itt minden, amit egy szokásos piacon megkap az ember, kezd bele mondandójába a műsorvezető, de tekintsük meg inkább az alább elérhető rövid tudósítást, mi mindent vásárolhatnak a vevők, ha egy pár percre leugranak a munkahelyükről. A képes beszámoló ugyanis beszédesebb, mint jómagam.

Ezzel az egyszerű ötlettel mindenki jól jár. Őstermelő, vásárló egyaránt. Mondhatnánk, ugyan nem mi találtuk fel a spanyolviaszt, de ha már ismerjük, alkalmazzuk. Kíváncsiak vagyunk, a multik mikor próbálkoznak meg hasonló rendezvények beindításával, hisz ez a megoldás vevőket „von el” tőlük. Az pedig probléma. Nekik.

További előnye a rendezvénynek, hogy az irodaházban dolgozók szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolhatnak, ami igen egészséges. Horváth Júlia ökotermelő, aki maga is a saját terményeit fogyasztja, elmondta még azt is, hogy nem járnak piacra árusítani. Vélhetően, bár erről így nem nyilatkozott a videóban, az állhat, hogy hétközben többet eladnak, mint a hétvégi piacokon.

Eldicsekedett még azzal is, hogy igénybe vesznek még más módszert is, hogy eladják áruikat. Létrehoztak egy bevásárló-közösséget, mely ma már akkorára duzzadt, hogy más őstermelők terményeit, termékeit is házhoz tudják szállítani, enyhítve ezzel az értékesítési nehézségeket. Ezt a spanyolviaszt se mi találtuk fel, mondhatnánk, mégis működik.

De még ezzel sincs vége. Akinek nincs pénze, Horváthék gazdaságában ledolgozhatja azt az összeget, amibe a zöldség és a gyümölcs kerül. Így ha van munkakedv (és idő), bárki vegyszermentes élelmiszerekhez juthat, ráadásul természetes környezetben tölthet el pár órát.

Láthatunk még képes összefoglalót egy almatermesztőről, illetve egy Tata melletti gazdálkodó kézműves kecskesajtjairól, no meg egy őstermelőt is megismerhetünk, aki aszalványokat, fűszeres savanyúságokat, azaz igazi ínyenségeket értékesít. A sort három árus zárja. Egy gödöllői szörp és lekvárkészítő az első, aki vegyszermentes áruival kereskedik, nem egy terméke gyógynövényeket és fűszernövények is tartalmaz, vagy eleve abból készül. A második egy kézműves csokikészítő, aki különböző használati tárgyakat, pl. kulcsot, sörnyitót készít a finom csemegéből. Harmadikként pedig egy szappankészítőt ismerhetünk meg, aki pár év alatt megtapasztalván a vásárlói igényeket, ma már szinte csak olyan termékeket gyárt, amit leginkább keresnek az emberek.

A film itt érhető el.

Reméljük, mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy hasonló értékesítési módszereket alkalmazzanak! Legyen az akár civil szervezet, vagy helyi önkormányzat. 

Kapcsolódó cikkünk

Forrás

TOP 5