Skip to main content

 

Külön gyűjtjük a papír- és a műanyag hulladékot? A piacon üvegbe kérjük a tejfölt és lenszatyorba a kenyeret? Csak akkor ülünk autóba, ha el is viszünk valakit? Ismerkedjünk meg a fenntartható kotonnal, a napelemes vibrátorral, és sok egyébbel, amitől kizöldül az erotikus életünk.

Tekinthetjük úgy, hogy a motort akarva-akaratlan Nelly Furtado rúgta be öt-hat évvel ezelőtt: Turn off the light című száma, ha úgy tetszik, az ökoszex összefoglalása négy percben. Fogyasztói cikkek – jelesül ruházat – minimalizálása, az áramfogyasztás zéró, a zabolátlan sártenger pedig maradéktalanul elnyeli az agresszív civilizációs csökevényeket.

hirdetés

Mintha erre rezonálna a Who made your pants, amely az etikus divat és a fair trade nevében kifutó darabokat vásárol fel, azokból készít reciklizált fehérneműt – de hamufakó, keservesen agyonnyűtt darabok helyett flörtölő csipkebugyikat, mert így is lehet zöld egy termék. Ráadásul elsősorban menekült nőket alkalmaznak. A kizsákmányolás visszaszorítása márpedig abszolút a fenntarthatóság témakörébe tartozik.

Akik szerint a G-pont a green szóról kapta a nevét

Jól gondolja meg a környezettudatos ember, mire pazarolja az áramot. A Babeland napelemes vibrátora 8 óra alatt töltődik fel annyira, hogy egy teljes órán át működjön. Ezek a darabok azért számítanak környezetbarátnak, mert ftalátmentesek (a PVC-lágyítás egyik anyaga), újratölthető elemek járnak hozzá és reciklizált csomagolásban adják el. A Sex toy recycling 5 dolláros vouchert kínál minden leadott kütyüért. A Rabbit Amnesty átveszi az elhasznált, törődött kiegészítőket, és pontokat ír jóvá egy későbbi vásárláshoz.

Mentsük meg az osztrigákat

Bár a „vegánafrodiziákum” szót még leírni is megterhelő, hát még kimondani, van ilyen, és – szemben az ajzószerként veszélyeztetett helyzetű osztrigával és a fésűkagylóval – nem is idegen a konyhánktól. Hosszú peceken át nézetik magukat a Peta gifjei spárgáról, répáról, csokiról, csiliről, gyömbérről, angol zellerről.

Mi a helyzet a gumival?

A kotonpiac relatíve kicsi – csak termék, nem iparág –, de a jellemző árrés a világ vezető üdítőitalait közelíti. Egy óvszer előállítási költsége néhány cent, az ára viszont 60 centtől 2 euróig terjedhet. És éppen mert kicsi a piac, egy látványos ötlettel könnyen monopolhelyzetbe kerülhet még az olyan apró cég is, mint a német Einhorn.

A nevük egyszarvút jelent, de nem azért, hogy erről is az erekció jusson eszünkbe, hanem mert célcsoportjuk az Y generáció, akiknek pedig emblematikus figurájuk az unikornis. Céljuk nem kevesebb, mint a világ első fenntartható kondomját árulni, amitől még nagyon messze vannak, de annál lelkesebbek. Erősen bátorítanak is mindenkit arra, hogy olyan terméket találjon ki, amelynek nincs alternatívája – például a fenntartható hajszárítót, mert ők például égen-földön nem találnak olyat. Február elején indultak el egy német kalapozó oldalon, 48 óra alatt 50 ezer eurót gyűjtöttek össze. (Ezek után mondja valaki, hogy a németeket nem érdekli a szex.) Maguk a startupperek alig tudnak valamit az óvszerről, viszont együttműködnek egy hazai egyetemmel, ahonnan egy kutatócsoporttal a helyszínen fogják ellenőrizni a malajziai kaucsukültetvényeket, talajminőségtől etikus munkakörülményekig.

Elvégre „Rosszalkodjatok egymással, de legyetek jók a bolygóhoz” – ahogy az Earth Erotics weboldal találja fején a szöget a bűntudat nélküli szexről. So true.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Thinkstock

TOP 5