Skip to main content

aboltbezaraskamu 

A Tesco tegnap bejelentette, hogy bezárja 13 üzletét Magyarországon, ami miatt több mint 500 dolgozójukat fogják elbocsátani. A cég közleménye szerint az elmúlt időszak jogszabályi változásai miatt kényszerülnek erre a lépésre.

A Miniszterelnökség közleményben reagált a hírre: szerintük elfogadhatatlan, hogy a Tesco burkoltan a magyar kormányra próbálja hárítani annak a felelősségét, hogy az agresszív terjeszkedési politikája miatt nem tud nyereséggel működni.

hirdetés

A Miniszterelnökség szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése, a márciustól életbe lépő vasárnapi nyitvatartási rend változása, a 2017-től megkövetelt nyereséges működés nem indokolják az áruházláncnál jelenleg zajló leépítéseket.

A kormány továbbra is fontos stratégiai partnerének tekinti a Tescót, de önmérsékletre és igazmondásra szólítja fel a társaság magyarországi vezetőit

– írták.

A brit Tesco a ludas

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Tesco anyavállalatának gazdasági problémái, tehát

sokkal inkább indokolják a cégcsoport leányvállalatainál zajló leépítéseket és boltbezárásokat, mint a magyar kormány piacvédelmi döntései. 

A Miniszterelnökség szerint a felelősség vállalása helyett azonban kapóra jött, hogy a kormány átláthatóbbá kívánta tenni a multinacionális cégek működését, és ezt a magyarországi vezérigazgató is elismerte, hiszen azt nyilatkozta: "a boltbezárások mögött az áll, hogy két egymást követő veszteséges év után megtiltja a törvény a napi fogyasztási cikkek árusítását". "Ez a szabály azonban csak 2017-ben lép életbe, vagyis ez a lépés közvetlen módon nincs és nem is lehet hatással a piacra" - írták.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: Odd Andersen / AFP

TOP 5