Skip to main content

 

Visszaküldött az államfő két olyan törvényt a parlamentnek, amelyek a hipermarketeket büntették volna.

Megfontolásra visszaküldött pénteken a parlamentnek Áder János köztársasági elnök két elfogadott törvényt, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló (ami a plázastop meghosszabbítását tartalmazta), valamint a kereskedelemről szóló törvény módosítását.

hirdetés

Az előbbit amiatt, mert a törvény szerint január elsejétől a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületi üzletek, boltok építési, átalakítási engedélyét egy olyan bizottságnak kell véleményeznie, amelyik csak február elsején áll össze. А szakhatósági – és az előzetes szakhatósági – eljárás lefolytatása ezért е joghézag következtében 2015. február 1-je előtt nem lehetséges. Nem határozza meg Áder János szerint а törvény továbbá а bizottsági véleménynek а szakhatósági eljárásban való mérlegelése – garanciális jelentőséggel bíró – szempontjait sem.

kereskedelmről szóló törvény rendelkezik arról, hogy az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszer-kereskedelmi vállalkozásoknak két egymást követő évben nem lehetnek veszteségesek, különben be kell zárniuk. Ez az egész azt eredményezi, hogy vagy három év múlva bezár a Tesco, Auchan, Metro, Spar, Lidl, Aldi, vagy ha ezt nem akarja, akkor jelentősen megdrágítja a termékeit. Most az említett üzletek nagy része papíron veszteséges, és nem is lesz egyszerű pluszba kerülniük, mert a kormány durván 30 milliárd forint terhet a nyakukba sóz jövő év elejétől. Így pedig igencsak meg kell emelniük a termékeik árát ahhoz, hogy 2018-tól ne legyenek veszteségesek. Ez a CBA malmára hajthatja a vizet (és nem is ez az egyetlen törvény mostanában, amellyel a CBA relatív pozíciója erősödhet). Másrészt pedig akik vásárolnak ezekben az üzletekben, kénytelenek lesznek több pénzt otthagyni az boltokban.

Áder János a törvény visszaküldését azzal igazolta, hogy felveti a közvetett hátrányos megkülönböztetést kérdését.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép

TOP 5