Skip to main content

140 millió vásárlóval számolnak a boltok és az online áruházak a hétvégén. Most lesz ugyanis az amerikai Hálaadás utáni tradicionális Fekete Péntek (Black Friday), amikor a boltok hatalmas árengedményekkel várják vásárlóikat.

A várakozások szerint ezzel jelentősen megugrik majd a kiskereskedelmi eladások volumene is, ahol több mint 3 éve nem látott növekedést várnak. 

Szórhatják a pénzt az amerikaiak

A szokásosnál is nagyobb  fogyasztás várható az Egyesült Államokban a karácsonyi bevásárlási szezon nem hivatalos kezdetét jelentő Fekete Pénteken.  Mindennek hátterében az állhat, hogy az USA-ban tapasztalt csökkenő munkanélküliség, a növekvő bérek és az egyre alacsonyabb üzemanyagárak következtében az embereknek idén sokkal pénzük maradhatott bevásárlásra.

hirdetés

Ezt jól szemlélteti, hogy a fogyasztói bizalom a válság előtti időket idézi, és bár a vásárlók számát a tavalyival egyező mértékűre várják, szakértők úgy vélik, hogy ezek a tömeg idén sokkal többet fognak költeni. A National Retail Federation 4,1 százalékos növekedést vár a novemberi és decemberi kiskereskedelmi eladásokban, ami 2011 óta a legnagyobb lehet (akkor 4,8 százalékot regisztráltak).

Az amúgy is jó jel, hogy a fogyasztás, ami a gazdaság 70 százalékát teszi ki, 2,2 százalékkal növekedett az elmúlt negyedévben éves alapon, túlszárnyalva az 1,8 százalékos elemzői várakozásokat. 

Az alább elérhető videó tavaly került fel az internetre, mely jól mutatja, mire képes a fogyasztó. Egymást tapossa, sőt, verekszik is az áhított termékért, ha az jóval olcsóbb, mint egyébként. Megdöbbentő képsorok következnek:

Jól jön a csökkenő benzinár is

De a fogyasztás szintjének növekedését valószínűsíti az üzemanyagárak alacsony szintje is. A hét folyamán ugyanis átlagosan 2,81 dollárba került egy gallon benzin, ami 4 éves mélypontot, illetve a lélektani 3 dolláros gallononkénti szint áttörését is jelenti. A Nomura számításai alapján csak ez az egy tényező 28 milliárd dolláros többletvásárlást implikálhat a hétvégén.

Végül még egy jó jel a hétvégére: a Deloitte által megkérdezett amerikaiak majdnem fele nem kezdte még meg a karácsonyi bevásárlást. A válaszadók mindezen túl átlagosan 295 dolláros kiadással számolnak idén, ami 9 dollárral magasabb, mint a tavalyi érték.

Az időjárás még közbe szólhat

Az eladóknak egyedül a keleti parti időjárás, illetve az online kereskedés előretörése miatt kell aggódniuk. Az USA észak-keleti részén tomboló havazások ugyanis komolyan megkeseríthetik a kereskedők életét. Ebben az időszakban egy kieső nap után már nem lehet visszahozni a veszteséget. Ha ez bekövetkezik, akkor őrületes árengedményeket kell eszközölniük, nehogy a nyakukon maradjanak az áruk. Ez viszont nyilvánvalóan az eredményhányadukat érintené nagyon kellemetlenül.

A hagyományos kiskereskedelmi értékesítésre emellett nagyon komoly fenyegetést jelent az online kereskedelem előretörése. Az Amazon.com-hoz hasonló online áruházakat ugyanis időjárástól függetlenül kényelmesen elérhetik a vásárlók, és ezek az egyre csalogatóbb árengedményeikkel  is több és több vevőt vonzanak el a hagyományos boltoktól. Ez egyértelműen a bevásárló központok forgalomcsökkenéséhez vezethet, azonban van olyan optimista vélekedés is, mely szerint az olcsóbb üzemanyag és a több elköltésre szánt pénz majd autóba ülteti az embereket, akik végül mégiscsak a boltokban kötnek majd ki.

Forrás

Kép: forrás: maga a videó

TOP 5