Skip to main content

A Felfedezők Napja rendezvényre idén 5000 ember látogatott ki Heiling Zsolt főszervező elmondása alapján. Ezen a napon adták át a Magyar Felfedező Nagydíjat is, melyet a Csoma Szobája Alapítványnak ítéltek oda.

A díjat a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány hozta létre, és elnyerése a magyar tudományos kutató expedíciók számára elsősorban erkölcsi elismerést jelent. A díj alapításának egyik nem titkolt célja, hogy a média megjelenésnek köszönhetően minél több ember szerezzen tudomást a tudományos expedíciókról.

A Csoma Szobája Alapítvány öt éve végzi a himalájai palota helyreállítási munkálatait Zanglában, ahol Kőrösi Csoma Sándor lakott tibeti tartózkodása idején. Az alapítvány 2008 óta önkéntesek segítségével dolgozik a palota helyreállításán. A díj odaítélési szempontja volt, hogy a Csoma Szobája Alapítvány tudományos alapossággal végzi a himalájai kultúramentő munkát. Irimiás Balázs, a Csoma Szobája Alapítvány kuratórium elnöke arról mesél, hogy egy bicikli túra alkalmával társaival célnak jelölték ki Zanglát, hogy eljussanak Kőrösi Csoma szobájához. Elmondása szerint szükségük volt egy motiváló célra, ami a szemük előtt lebeghetett, és erőt adhatott, hogy a Himalája déli oldaláról áthágjanak az északi részére. Miután elérték Zanglát, Irimiás Balázs számára a kerékpártúra célpontja átlényegült hivatásává, és néhány emberrel saját zsebből belevágott a kultúramentő expedícióba. A palota és a szoba a zanglai királyi család tulajdonát képezik, akik Kőrösi Csoma Sándort is befogadták. Kőrösi Csoma Sándor 1823. június 20-tól 1824. október 22-ig tartózkodott Zanglában, aki itt tanulta meg a tibeti nyelvet, és itt ismerkedett meg a tibeti irodalommal. Segítségére a leveleiben csak lámaként nevezett mestere, Szangsz-rgyasz Phun-chongsz volt. Az 1970-es évektől a király család nagyon jó kapcsolatot ápol magyar kutatókkal, így a király Irimiás Balázsékat is meginvitálta egy teára. A látogatás alatt a magyar csapat elmondta kultúramentő szándékát, és egy évre rá el is kezdődtek a helyreállítási munkálatok. A magyar önkéntes csapat nem csak a múlt örökségét igyekszik megóvni. Építettek egy úgynevezett szolár iskolát is, ahol a gyerekek télen, az extrém hideg ellenére is tudnak tanulni. Az oktatás színvonalát is emelték, hiszen angolul jól beszélő magyarok segítik az iskolai tanárokat, és diákokat egyaránt.

Még többet megtudhatnak a Csoma Szobája Alapítvány munkájáról, ha megnézik ma este az Egyenlítő című műsort, melyben Heiling Zsolt, a Felfedezők Napja főszervezője, és Irimiás Balázs, a Csoma Szobája Alapítvány elnöke beszélgetnek.

Amennyiben nem tudja este megtekinteni a filmet, vagy holnap az ismétlést, megnézheti akár most is a csatorna weboldalán

TOP 5