Skip to main content

Egy lehetséges megoldást ismertetett meg velünk, olvasókkal, a Pécsi Újság. Egyszóval megoldható lenne a lakáskérdés vidéken?

Szaló Péter területrendezési, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár adta át csütörtökön Gilvánfán azokat a házakat, melyek az országban egyelőre egyedülálló „vályogvető" közfoglalkoztatási program keretében épültek.

A Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2013. április 15-én kötött hatósági szerződést Gilvánfa Község Önkormányzatával a településen megvalósítandó közfoglalkoztatási mintaprogram céljából. A Belügyminisztérium döntésének megfelelően a települési önkormányzat - a közfoglalkoztatásban dolgozók segítségével - nyolc, egyenként 42 m2-es komfortos vályogházat építhetett. Az új épületek átadására december 12-én ünnepélyes keretek között - Szaló Péter helyettes államtitkár és Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő részvételével - került sor Gilvánfán. 

A meghívott vendégek először Gilvánfa múltjával ismerkedhettek meg, a templomban megtekinthető településtörténeti fotókiállításon. Ezt követően - az újonnan épült házak mellett - Szaló Péter helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket.

Elhangzott beszédében hangsúlyozta, mintaprogramról van szó, egyelőre az országban egyedül Gilvánfán épültek közfoglalkoztatási program keretében, közfoglalkoztatottak segítségével új házak. Ezek az épületek nemcsak azért fontosak, mert otthonul szolgálnak majd egy-egy helyi családnak, hanem mert épülésük során számos helyinek folyamatos munkát - és ezáltal biztos megélhetést - jelentettek.

A rendezvényen részt vett Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, megyei közgyűlési elnök is, aki arról beszélt, hogy ma Magyarországon több mint egymillióan élnek mélyszegénységben, és ezek kétharmada roma. Ezek a riasztó adatok arra sarkallják a Kormányt, hogy minden lehető eszközzel segítse a rászorulókat.

- A magyar Alkotmány első szava „Isten", ez is jelzi számunkra, hogy kötelességünk embertársainkon segíteni - mondta. Majd hozzátette, az elmúlt időszakban számos olyan esemény történt az Ormánságban, mely azt mutatja, hogy itt is megvan a jobbító szándék, a fejlődés lehetősége. Ennek egyik szép példája a gilvánfai program, mely során az itt élők bebizonyították, hogy összefogással, tenni akarással sok minden elérhető.

A házak kulcsát Palkó László, a település alpolgármestere vette át, aki megköszönte a Belügyminisztérium, a Munkaügyi Központ és valamennyi közreműködő segítségét. Ugyanakkor hozzátette, nem csupán a közfoglalkoztatottak, hanem minden gilvánfai kivette a részét a munkából, és közösen megoldották a legnehezebb helyzeteket is. 

- Büszkék vagyunk arra, hogy megmutathattuk, tisztességgel el tudjuk végezni a ránk bízott feladatot. Nagy öröm a falu minden lakójának, hogy éppen itt épülhettek fel ezek a házak, és reméljük, lesz folytatása a programnak - hangsúlyozta. Az épületekbe még az idén beköltözhetnek azok a helyi családok, amelyeknek az önkormányzat bérbe adja az otthonokat.

Forrás: http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/helyi-hireink/kozfoglalkoztatottak-epitettek-valyoghazakat-gilvanfan-ma-at-is-adtak-a-kulcsokat

TOP 5