Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A kínai mesterséges intelligencia (AI) vállalatok gyorsan lépnek, hogy magukhoz csábítsák az OpenAI technológiájának felhasználóit, miután az amerikai cég azt tervezi, hogy Kínában és más országokban korlátozza a hozzáférést az alkalmazásprogramozási interfészéhez (API), mely egy olyan platform, amely lehetővé teszi más termékek fejlesztőinek, hogy integrálják AI modelljeit, írja a Reuters. 

A ChatGPT gyártója, az OpenAI azt tervezi, hogy blokkolja a hozzáférést a kínai és néhány más országbeli szervezetek számára az AI-termékek létrehozásához használt technológiához - jelentette kedden a Securities Times című kínai állami tulajdonú lap.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A ChatGPT nem érhető el a kínai szárazföldön, de számos kínai startupnak sikerült hozzáférnie az OpenAI API platformjához és felhasználni azt saját alkalmazásainak építéséhez - írta a Securities Times.

"További lépéseket teszünk annak érdekében, hogy blokkoljuk az API-forgalmat azokbanl a régiókban, ahol nem támogatjuk az OpenAI szolgáltatásaihoz való hozzáférést" - mondta az OpenAI szóvivője a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Hétfő késő este óta a platform kínai felhasználói e-maileket kaptak, amelyekben figyelmeztették őket, hogy olyan "régióban vannak, amelyet az OpenAI jelenleg nem támogat", és hogy július 9-től további intézkedéseket hoznak a nem támogatott régiókból érkező API-forgalom blokkolására.

Kínai AI cégek udvarolnak az OpenAI felhasználóknak

Válaszul a Baidu, Kína vezető AI-fejlesztője a hírre úgy reagált, hogy "befogadó programot" indít, amely az új felhasználóknak ingyenes migrációt kínál az Ernie platformjára.

Az OpenAI-felhasználók számára a Baidu további Ernie 3.5 zászlóshajó modell tokeneket biztosít, az OpenAI-használatuk mértékének megfelelően - áll a Baidu felhőegységének közleményében. A tokenek az AI-modellek által feldolgozott szövegegységek.

Az Alibaba Cloud is csatlakozott, és AI platformján keresztül ingyenes tokeneket és migrációs szolgáltatásokat kínál az OpenAI API felhasználói számára. A vállalat Qwen-plus modelljének ára az Alibaba szerint lényegesen alacsonyabb, mint a GPT-4é.

A hipu AI, a kínai AI-szektor másik jelentős szereplője "speciális migrációs programot" jelentett be az OpenAI API felhasználói számára.

"GLM modellünk teljes mértékben összehasonlítható az OpenAI termék-ökoszisztémájával" - mondta a Zhipu AI a Reuters által látott, fejlesztőknek szóló nyilatkozatában. "Teljesen saját fejlesztésű technológiánkkal garantáljuk a biztonságot és az ellenőrizhetőséget".

Az elmúlt évben számos kínai vállalat adott ki saját AI-modellekkel működő chatbotokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több informatikust bocsátanak el a mesterséges intelligencia miatt

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Andrea Piacquadio: pexels

TOP 5