Skip to main content

Az additív technológia kevésbé ismert még Magyarországon. Leginkább úgy lehet jellemezni, hogy elképzelünk egy kocka méretű anyagot, melyből, ha nincs jobb módszer, ”kifaragjuk”, - a szerszámgépgyártásban pedig kimarjuk - a tárgyat.

További problematika, hogy a hagyományos technológiánál építeni kell egy modellt, és előzetesen készíteni egy formát, a forma uis az öntéshez kell, ha ezt a technológiát alkalmazzák. Mindez elég időigényes, és kétszeres anyagfelhasználással is jár.

Ma már van mindennél jobb módszer is, melyet rétegformázó technológiának is hívunk. Ennek lényege szerint a gyártó egy 3D-s terv alapján lézeres megoldást igénybe véve egyszerűen rétegelten „kinyomtatja” az adott tárgyat, pl. a repülőgépgyártásban használatos, képen látható eszközt. Ez az eszköz lényegesen optimálisabb jellemzőkkel bír a gyártás során, mint hagyományos társa.

Az új technológia iránt leginkább a repülőgépgyártás érdeklődik, de az autó vagy motoriparban sem ritka, hogy egyes, akár nagyobb méretű, specifikus formában elkészítendő alkatrészeket e módszerrel gyártanak már le.

A videón jól megfigyelhető a rétegezés, és a kisfilm közben a jóval könnyebben előállítható olyan instrumentumok, melyek hagyományos technológiát feltételezve, csak jóval bonyolultabban lennének kivitelezhetők.

Legfontosabb üzenete azonban az ennek a technológiának, hogy közben nem képződik fémhulladék, mely sajnos a hagyományos gyártásnak mindenféleképpen mellékterméke. Megemlítést érdemel még az is, hogy maga az eszköz is hatékonyabb súlycsökkentéssel készül, mely így jelentős megtakarítást feltételez.

Arról viszont, hogy mekkora CO2 kibocsátással jár a gyártás, még nincs elérhető adat.

Jelenleg sok mérnök dolgozik a technológia fejlesztésén, pl. egyre jobb és hatékonyabb robotkarokkal végzik el az egyre bonyolultabb eszközök életre hívását, rendszerbe állítását. Remélhetőleg széles körben elterjed majd az új megoldás, hisz tömegtermelésben is bevethető!

Michelangelonak, és a mai modern követőinek azonban hagyjuk meg a hagyományos technológiát, még ha a jövőben az is elképzelhető, hogy nyomtathatunk és felállíthatunk a kertünkben egy Dávid szobrot.

Forrás: http://www.technologyreview.com/demo/425133/printing-parts/

Videó forrása:

TOP 5