Skip to main content

Berlini polgárok egy csoportja tervbe vette, hogy megvásárolja a német főváros villamosenergia-hálózatát.

A Bürger Energie Berlin (BEB) egyesületnek a dél-németországi Schönau falu szolgáltatta a példát, amely már évtizedekkel ezelőtt megvette a település áramhálózatát és a megújuló energiára állította át magát. 

A BEB már be is nyújtotta ilyen irányú igényét a berlini szenátusnak (városi tanács). A hálózat szolgáltatójával, a svéd Vattenfallal 2014-ben jár le Berlin szerződése és a hamarosan kiírják az új pályázatot.

A polgári egyesület ennek érdekében el is kezdte a vásárláshoz szükséges pénzek összegyűjtését, és mint Lukas Beckmann, a BEB igazgatótanácsi tagja bejelentette: eddig egymillió euró jött össze e célra. Az egyesület arra számít, hogy a teljes összegnek mintegy 40%-t össze tudják gyűjteni, a többit hitelekből finanszíroznák.

Akár te is lehetsz tulajdonos

A hálózat-részvényeket nemcsak berlini polgárok vásárolhatják meg, hanem bárki, aki hajlandó legalább 500 eurót invesztálni a projektbe. Beszállhatnak nonprofit szervezetek és magáncégek is.

A BEB ugyanakkor nyitott arra is, hogy partneri kapcsolatra lépjen a berlini szenátussal, ugyanakkor elutasítja az együttműködést a négy nagy német szolgáltatóval, arra hivatkozva, hogy azok „nem osztják az egyesület energia-ellátási elképzeléseit”, amelyben fontos szerepet játszik a megújuló energiák integrációja és az intelligens hálózatok szélesítése.

Forrás: Pozitív Nap / Aiolus News

Fotó Forrása: http://lufthansa.repulojegy.sk/20111104/lufthansa-varazslatos-tel-europaban/berlin-6/

TOP 5