A felhasznált energia és a kibocsátott káros anyagok mennyiségét is csökkentette a Tigáz. Csökkentette energiafelhasználását és a hálózati gázszivárgást is a Tigáz Zrt. - derül ki a társaság fenntarthatósági jelentéséből. A szolgáltató munkacsoportot állított fel a vezetékekből elszivárgó metángáz felderítésére és a szivárgás kiküszöbölésére, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel együttműködve hatékonyabb tömítőanyagokat fejlesztenek, illetve egy 1400 nyomásszabályozóból álló monitoringrendszer üzembe helyezését is tervezi a cég a vezetékeken. Az elszivárgás a társaság szerint tavaly több mint negyedével csökkent.

A társaság tavaly bezárt több, nem gazdaságosan működő, nagy energiafelhasználású telephelyet, helyettük pedig kisebbeket bérelt és korszerűsített.

A vállalat hajdúszoboszlói telephelyén kicserélték az elavult kazánt és a régi nyílászárókat is. A károsanyag-termelést és -kibocsátást csökkentette emellett a gépkocsi-használat és a hulladékkezelés racionalizálása. A Tigáz csoportszinten tavaly 7822 tonna széndioxidot bocsátott ki, szemben a 2010-es 7893 tonnával.

A vállalat  több hazai egyetemmel is együttműködik, egyrészt a szakember-utánpótlás biztosítása, másrészt a korszerű technológiák adaptálása érdekében. A Tigáz Miskolcon saját minősített oktatóbázissal rendelkezik, amely rendszeresen szervez tanfolyamokat és műanyaghegesztő-minősítő vizsgákat a gázszolgáltatással kapcsolatos szakmákban dolgozóknak.

A felsőoktatási együttműködés keretén belül a Pécsi Tudományegyetemen a lakások légellátásával kapcsolatban folynak vizsgálatok, az Épületgépészeti Tanszék kutatásai alapján fejlesztették ki azt a módszert, amelynek célja az épületek légforgalmának modellezése.

Forrás: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ezt_teszi_a_fenntarthatosagert_az_energiaceg.523025.html

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu