A nyári napsütésben különösen kell figyelnünk anyajegyeinket, mert a bőrrákos halálesetek 80 százalékáért felelős melanoma csak korai felismeréssel kezelhető. Egy új gyógymód viszont azoknak is reményt adhat, akiknél előrehaladottabb a betegség.

A nyári szünidő a pihenésről és nem utolsó sorban a napozásról szól. A határtalan napfürdőzéssel azonban nem árt vigyázni, hiszen könnyen súlyos következményei lehetnek. Az úgynevezett melanoma előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben megduplázódott Európában.

Ez az összes bőrrák mindössze 4 százalékát teszi ki, ám a bőrrákkal összefüggő halálesetek 80 százalékáért felelős. Az előrehaladott melanoma a leggyorsabban növekvő rosszindulatú daganat a férfiaknál és a második leggyakoribb tumor a nőknél.

Mint dr. Oláh Judit, a Szegedi Tudományegytem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának bőrgyógyász-onkológusa egy sajtótájékoztatón kifejtette: a melanoma festékes bőrdaganatot jelent, rosszindulatú tumor. Mivel gyakran anyajegyhez nagyon hasonló, nem vesznek róla tudomást és nem fordulnak időben orvoshoz, pedig korai stádiumban felismerve kezelhető betegség.

Kegyetlen, halálos

Dr. Oláh Judit hangsúlyozta: a 20-30 éves korosztály a legveszélyeztetettebb, és különösen veszélyes: már egy miliméternyi növekedés is meg tudja felezni az életesélyeket. Magyarországon évente átlagosan 360-400 beteg hal meg melanoma miatt. Drasztikusan szedi áldozatait: míg az Egyesült Államokban - a fehér populáció körében - 1935-ben 1500 emberből mindössze egynél diagnosztizálták, 2010-ben már 50 emberből egynél. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint hazánkban is exponenciálisan nőtt ez a szám. "Magyarországon az incidencia nő, a halálozás viszont nem" - hangsúlyozta a szakértő, köszönhetően a bőrgyógyászok felkészültségének.

A melanoma kialakulásának fő oka a Napból érkező UV-sugárzás, ám dr. Oláh Judit a genetikai háttérre is felhívta a figyelmet. "Azoknál, akiknek sok anyajegye van és a családban fordult már elő melanomás megbetegedés, akár 350-szeres is lehet a kockázat, ha ők napra mennek, pedig megduplázódik a rizikó" - fogalmazott az egyetemi docens. Hozzátette: a gyerekek egynegyedénél tapasztalható atipusos anyajegy, amely szintén veszélyforrást jelent.

A szakértő szerint hanyagoljuk a szoláriumot, az ugyanis árt a bőrnek, ráadásul az sem igaz, hogy szervezetünk D-vitaminhoz jut általa. Erős napsugárzás esetén magas faktorú fényvédő krémmel kenjük be magunkat, de mindenképpen olyat válasszunk, amely véd az UV-sugárzás ellen is.

Fontos a korai felismerés

A szakértő kiemelte, nagyon fontos, hogy időben felfedezzék a betegséget, mert aki már belszervi áttétekkel kerül orvoshoz - mint dr. Oláh Judit fogalmazott - nulla az esélye arra, hogy öt évvel később még éljen. Jó hír viszont, hogy a betegek egynegyede - akik időben fordulnak szakemberhez - túléli.

A szakértő azt javasolja, hogy akinek 20-nál több anyajegye van, évente menjen el átvizsgáltatni a bőrét. Ezen kívül az önvizsgálat is fontos: negyedévente praktikus két tükör segítségével végignézni testünket. Ha pedig új festékes anyajegyet fedezünk fel, vagy egy régi mérete, színe megváltozna, esetleg begyulladt, vagy megsérült, tanácsos azonnal megmutatni szakorvosnak.

Új út a gyógyításban

Mint a szakértő beszámolt róla, az eddigi kezelések azon alapultak, hogy a daganatos sejteket elpusztítsák. Pár éve azonban megjelent egy gyökeresen új terápiás mód, amelynek lényege, hogy az immunrendszert aktivizálják úgy, hogy az felismerje a daganatot és kiirtsa azt. A klinikai tesztek szerint az új szer megduplázta a metasztatázisos (áttéttel rendelkező) betegek túlélési esélyét. Mint dr. Oláh Judit beszámolt róla, ezt az új immunterápiás szert nagyon gyorsan törzskönyvezték az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is, még 2010-ben. A gyógyszer Magyarországon egyelőre csak klinikai vizsgálatokon belül érhető el, receptre még nem írható fel, mivel a befogadási kérelem folyamatban van.

Szerző Angyal Ágnes

Forrás: http://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/daganatok/cikkek/hogyan_ne_haljunk_bele_a_napozasba/20120615125515

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu