Skip to main content

Napjainkban csaknem 800 millió jármű van az utakon, és ez a szám 2030-ig megduplázódhat, így a fenntarthatóság korunk gépjárműiparának egyik legfontosabb célkitűzése, és ez alól az autógumigyártók sem kivételek. De hogyan lehet egyensúlyozni a gépkocsivezetők és bolygónk igényei között?

Rövid távon:
Most, hogy az olajforrások egyre szűkösebbek, a gumiabroncsoknak egyre fontosabb szerep jut az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében a fejlett tervezés és gyártás révén. A piacon elérhető egyes energiahatékony abroncsoknak köszönhetően például akár 6%-kal is csökkenthető a felhasznált üzemanyag mennyisége. A kisebb gördülési ellenállás és az alacsonyabb üzemi hőmérséklet révén a motornak kisebb erőt kell kifejtenie, ami csökkenti a CO2-kibocsátást.

Hosszú távon:
Az abroncsok egyet jelentenek a gumival. A világ nyersgumi-erőforrásainak csaknem 70%-át gumiabroncsgyártásra használják fel. A gumi sajátos tulajdonságai révén minden más anyagnál alkalmasabb speciális abroncsok készítéséhez, melyek választéka a nagy teljesítményt igénylő felhasználásoktól a nehézipari alkalmazásokig terjednek. A gumiabroncsiparnak szembe kell néznie egy óriási kihívással: folyamatosan gondoskodnia kell a gumi- és egyéb nyersanyagról, hogy ki tudja elégíteni az igényeket, és biztosítani tudja az abroncsok minőségét és biztonságát olyan módszerekkel, amilyenekre soha nem gondoltál volna.

Akármilyenek is lesznek a jövő abroncsai, a múlt abroncsainak továbbra is kulcsszerep jut. A használt abroncsok az acélipar fontos energiaforrásai, amelyek felváltják a szenet és a kokszot, – ezzel évente 10.000 gépkocsi CO2-kibocsátásának megfelelő emissziótól kímélik meg a világot.

A gumiabroncsok újrahasznosítása egyre gyakoribb – és egyre inkább nélkülözhetetlen – módszer azok környezeti hatásainak csökkentésére. Hihetetlen megtakarításokra nyílik lehetőség: ha például egy műfüves futballpályát használt gumiabroncsokból készítenek el, azzal 6400 forró vizes zuhanyzásnak megfelelő energia takarítható meg!

Hasznosítsd újra gumiabroncsaidat

Az újrahasznosított gumiabroncsoknak a futópályáktól a golfpályákig, a padlóburkolatoktól a virágcserepekig több ezer felhasználási területe van. Ezért a következő abroncscserénél gondoskodjon arról, hogy a régi gumikat újrahasznosítsák. Sohasem tudhatja, hol látja majd viszont őket…

Tippek az abroncsok környezeti hatásainak csökkentésére:

  • Tartsa fenn az előírt abroncsnyomást az üzemanyag-fogyasztás csökkentése érdekében!
  • Gondoskodjon a futóművek megfelelő beállításáról!
  • Lehetőség szerint válasszon üzemanyag-takarékos abroncstípust, például a MICHELIN GREEN-X jelzéssel ellátott modelljeit!
  • Fontos, hogy gépkocsijához a megfelelő gumiabroncsot használja! Tanácsért forduljon szakemberhez!
Szerző: Forester

TOP 5