Skip to main content

 

Azonnali intézkedéseket sürget a Habitat for Humanity az energiaszegénység felszámolására világszerte.

A nemzetközi civil szervezet egy friss kutatása alapján úgy látja, hogy a leggyorsabb ütemben az elavult lakóépületek energiahatékonnyá tételével és a lakástulajdonosok támogatásával lehetne javítani a jelenlegi helyzeten.

hirdetés

A szocializmus idején nagy mennyiségben épült, gyakran alacsony minőségű lakóépületek nagy kihívások elé állítják a délkelet-európai, poszt-szocialista országokat. Ezeket az lakóházakat a legtöbb esetben az energiahatékonyság szempontját teljesen figyelmen kívül hagyva tervezték meg, aminek következtében a lakóik kiadásainak akár ötven százalékát az energiaköltségek teszik ki, ez pedig energiaszegénységbe taszítja őket – derül ki a Habitat for Humanity legfrissebb tanulmányából.

Az energiahatékonyságot célzó felújítások akár 40-50%-al csökkenthetik az energiafogyasztást.

A ’90-es években végbement privatizációs hullám után a régióban a lakóépület-állomány magánkézbe került, az épületek üzemeltetéséért viselt felelősség felaprózódott. Az energiahatékonyságot célzó intézkedéseknek ezért a lakástulajdonosokhoz kell szólnia, és fenntartható alternatívát kell kínálnia a jelenlegi fenntarthatatlan helyzettel szemben. „Úgy gondoljuk, az energiahatékonyságot elősegítő felújítási intézkedésekbe elsősorban a lakástulajdonosokat kell bevonni, hiszen nélkülük semmi nem fog változni.” – mondta el Torre Nelson, a Habitat for Humanity Európa, Közel-Kelet és Afrika régiójának alelnöke

A cikk ide kattintva olvasható tovább...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A kép hagyományos napelemet mutat és csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5