Skip to main content

Még 2010-ben készült az a videó, mely egyszerű és rendkívül olcsó megoldással szolgál a célból, hogy megismerhessük, hogyan csökkenthetjük a fűtésszámlánkat, és ezáltal hogyan spórolhatunk meg egy kis pénzt havonta.

Ahogy olvasható a videót megjelenítő You Tube oldal alján, „Mezőcsáton néhány forintból leszigeteltük a gimnázium ablakait.”

hirdetés

A néhány forint kb. kétezer forintot feltételez egy átlagos ablak szigetelésénél, melyről úgy gondoljuk, bárki számára előteremthető. A befektetés így akár egy hónapon belül is megtérülhet.

Természetesen egy háztartásban nemcsak a nyílászárók szigetelésén lehet sok pénzt megspórolni, azaz kevesebből jobban élni, adott még számtalan más megoldás is. Minderről ide kattintva lehet bővebben olvasni.

Elsősorban tehát nem az energetikai rendszereinket kell felújítani házunkban, hanem a hőszigetelést kell megoldani, javítani. A megoldás, mint ahogy a kisfilmben is elhangzik, egyszerű és olcsó, ugyanakkor valójában nem is hőszigetelés, hanem a rések lezárása, hogy ne legyen huzatos az ablak, a lakás.

Már a cikk olvasása közben is végiggondolhatjuk, vannak-e, és ha igen, mekkorák a rések lakásunkban. Beszerezve a szigetelőanyagot, már csak bérelni kell egy, a munkálatok elvégzéséhez szükséges gépet, főleg akkor, ha egész közösségek számára akarjuk bemutatni, hogyan lehet csökkenteni a fűtésszámlánkat.

Különösen ajánlott ez a hőszigetelés mélyszegénységben élő családok esetében. A kistelepülések közösségi házaiban megismertethető az érdeklődőkkel, hogyan kell elvégezni a munkálatokat, így hamar eredmény érhető el bármely ingatlan esetében, melynek következtében kevesebb tűzifát, szenet kell venni a lakosságnak, vagy földgázzal fűteni.

Megtakarítás

Egy Olaszországban 2011-ben végzett felmérés során egy környezetvédelemmel foglalkozó egyesület azt vizsgálta, melyek azok a települések, melyek épületeiből a jó szigetelés és a jól működő nyílászárók miatt nem vész el az energia. A végeredmény sokkolta a felmérés készítőit, a 100 megvizsgált középület és lakóház közül csak Bolzano épületei mentek át a rostán, a többi városban az épületek rossz műszaki állapota miatt az energia egy része azonnal megszökött, azaz ezzel a lakók csak az utcát fűtötték. Mivel a fűtésre szánt energia egy tekintélyes hányada veszendőbe ment, Bolzano kivételével a többi város lakói nem termeltek mást, mint hulladékot, ezzel pedig évente 200-500 euró közötti összeget veszítettek.

Becsléseink szerint Magyarországon a rossz nyílászárók miatt a fűtésre szánt energia legalább 20 százaléka elvész, de adott esetben ez elérheti akár a 30-40 százalékot is. Mindez nem más, mint egyfajta hulladék-termelés, hisz az energia, ha nem hasznosul, nem válik mássá, mit hétköznapi hulladékká. Olyan hulladékká, amelyért ráadásul még fizet is a lakás vagy a ház tulajdonosa. Ezt a pazarlást, ha tehetjük, azonnal meg kell szüntetni. Ha gátat vetettünk a további "pazarlásnak", a folyamat természetszerűleg megfordul. Már nem dobjuk ki a pénzt a (leszigetelt) ablakon, így a hasznos megoldás egyfajta költség-megtakarításként is felfogható. Olyan megtakarításként, mely egyébként többet "kamatozik", mint a bankbetét.

Ne felejtsük el: Sok kicsi, sokra megy. 

 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás: maga a videó

TOP 5