Skip to main content

Víz alatti turbinákban látja az energiatermelés jövőjét Skócia, és a projekt megvalósításának egy fontos mérföldkövéhez értek el. Véget ért ugyanis az a tesztsorozat, amivel egy Eday-sziget melletti helyszínen telepített turbina hatékonyságát vizsgálták. Az eredmények szerint könnyen lehet, hogy a víz áramlásának erejét kihasználó technológia elterjed majd a tengerparti országokban.

A 30 méter magas, egy megawatt teljesítményű, Hammerfest Strom HS1000 típusjelű turbina működési elve nagyban hasonlít a szárazföldi szélerőművekéhez, csak a víz alatt a légmozgás helyett a tenger áramlása biztosítja a lapátok forgatását. Érdekes részlet, hogy a lapátok az áramlás irányának változásakor képesek eredeti állapotukhoz képest 180 fokkal elfordulni, így a működés folyamatossága könnyedén biztosítható. A turbina nemcsak az energia megtermelésének módja miatt környezetbarát, hanem azért is, mert felszerelése a lehető legkisebb mértékben befolyásolja a környezetét – a tengerfenékre süllyesztett szerkezetet ballasztok tartják a helyén, és a nem mozgó alkatrészeken az élővilág is megtelepedhet.

A sikeres teszt után a próbaváltozat továbbra is a helyén marad és működik, sőt az általa megtermelt energiát már fel is használja a közeli település lakóközössége és ipara. A biztató eredmények alapján Keith Anderson, a skóciai megújuló energiára építő erőművekért felelős cég vezetője nagyobb, akár 10 megawattos telepek építésében gondolkozik.

Az árapályerőművek annak ellenére nincsenek a megújuló energiás kutatások középpontjában, hogy van egy nagy előnyük a nap- vagy szélenergiára építő megoldásokkal szemben: sokkal jobban tervezhető. Az ilyen típusú erőművek az elsősorban az előre kiszámítható holdfázistól függő árapályt használják ki, sokkal stabilabb termelést biztosítanak, mint az esetleges szélre és napsütésre építő telepek. A skót kormány egy most kiadott jelentés szerint tarthatónak látja, hogy 2030-ig az ország elektromosáram-szükségletét 100 százalékban megújuló energiaforrásokból fedezze.

Forrás: http://index.hu/tudomany/klima/2012/05/21/jol_teljesit_a_viz_alatti_eromu_skociaban/

TOP 5