Skip to main content

Az állami támogatás erőteljes megkurtítása, illetve a fokozódó kínai dömpingkínálat nehéz helyzetbe hozta a németországi napelemgyártókat – áll a Focus Online összeállításában.

A Solon, Solarhybrid és a Solar Millenium után már a korábbi helyi ágazatvezető és tőzsdei sikercég, a Q-Cells is bejelentette április elején, hogy csődbírósághoz fordul. A bitterfeld-wolfeni székhelyű társaság tavaly 846 millió euró nettó veszteséget halmozott fel, miközben árbevétele a negyedével csökkent.

Ám további vállalkozások is hasonlóképpen járhatnak. Mindenekelőtt a 2011 első kilenc hónapjában 40 millió euró veszteséggel terhelt bajor Phoenix Solar, amely kénytelen felülvizsgálni pénzügyi restrukciós terveit, elhalasztva az éves, valamint első negyedbeli üzleti jelentései közlését.

Az energiaipari zöldbefektetések értéke 2011-ben meghaladta a 100 milliárd dollárt Európában, elsősorban a német és olasz napelem-telepítéseknek köszönhetően. A Renexpo tájékoztatása szerint a napenergetikai befektetések egyértelműen az első helyre kerültek tavaly, megelőzve az eddig élen álló szélenergiát. Magyarországon is jelentős elmozdulás történt: több pályázat is elérhető, A családi házakon történő napelem felszerelésére az ország egész területéről lehet pályázni.


Szerző: Világgazdaság

TOP 5