Skip to main content

(Szerkesztő megjegyzése: Már az olimpia a fenntarthatóság jegyében épül és működik majd. Tekintse meg az erről szóló filmet itt http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/471-zold-olimpia-londonban-az-ozonenetwork-musorajanloja)

Brazília számos, a 2014-es futball-világbajnokságra felújított stadionját napenergia működteti. Az eseményre benevezett mind a 12 stadion valószínűleg teljesíti a minimális fenntarthatósági standardeket, de 10 máris az amerikai Green Building Council-hoz fordult, hogy megkapja a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) státust. (Aiolus News)

Egyikük, a legendás kétszeres világbajnok jobbszélsőről elnevezett brasíliai Mané Garrincha stadion egyenesen a LEED Platinum címre hajt, amelynek elérése az első lenne a világon egy futball-stadion esetében.

A Mané Garrincha tetejét 2,5 MW összkapacitású napelemek fedik. E napelemek a nap túlnyomó részében több elektromos áramot termelnek, mint amennyire a stadionnak szüksége van, és a felesleget visszaáramoltatják a hálózatba. A csúcsfogyasztás idején várhatóan a szükségletek 50%-át tudják majd biztosítani. E napelemes rendszer a tervek szerint évente 3,78 dollárt takarít meg a stadion költségvetéséből.

Más stadionokra is szerelnek napelemeket: a Rio de Janeiro-i Maracana tetején egy 3,3 MW teljesítményű napelem-gyűrű lesz. A Belo Horizonte-i Estádio Governador Magalhães Pintóra 1,5 MW, a salvadori Pituaçaura, ahol csak edzéseket tartanak, 403kW-os rendszert állítanak üzembe. PV solar system on its roof. A recifei Pernambuco Arenában napkollektorok fűtik az öltözőket, a mosdókat és a konyhákat.

A Yingli kínai zöldenergetikai cég, amely már 2010-ben is szponzorálta a Dél-Afrikában rendezett világbajnokságot, máris aláírta a támogatói szerződést a brazil szervezőkkel és állítólag egyelőre bizalmas tárgyalások folynak arról, hogy ők szállítják a napenergetikai berendezéseket is világbajnokság stadionjainak.


Forrás: energiacentrum / Aiolus News

TOP 5