Skip to main content

A környezettudatos életmód előnyeit számtalanszor hallhattuk már, és azt is mindenki tudja, hogy passzívházakban kellene élnünk a természetvédelem érdekében. Az elvek gyakorlati megvalósításáról, a zöld építkezési és lakberendezési elvekről azonban keveset tudtunk – eddig, bár az alapvető információk a www.utajovobe.eu oldalon megtalálhatók.

Az energiatudatos ház kialakításához számtalan dologra kell figyelnünk. Az OzoneNetwork hétfői Egyenlítő c. adásának egyik vendége, Kazinczy Gyöngyvér okleveles építészmérnök elmondása alapján fontos szempont az épületek déli tájolása, a nyílászárók használatának minimalizálása és a természetes építőanyagok használata. Továbbá az is lényeges szempont, hogy merre néznek a ház ablakai, hogyan rendezzük és tájoljuk a szobákat. Illetve fontos az épületek minél egyszerűbb formája.

Azonban azoknak sem kell aggódniuk, akik most nem tudnak építkezésbe fogni, zöld háztartást ugyanis bárki vezethet, elég csak a hivatkozott honlapon a Tippek menüpontba foglaltakba beleolvasni. http://utajovobe.eu/oktatasi-segedlet/tippek Ha böngésztük egy kicsit a tippeket, látható, hogy a környezettudatos életvezetéshez nem kell feltétlenül átalakítani a szokásainkat, elég csak pl. beszerezni víztakarékos csapbetéteket, máris kevesebb lesz a számlánk. Vagyis párosítható a kellemes a hasznossal, jóval kevesebbet kell fizetnünk, közben pedig a környezet is jól jár. Érdekesség, egyben a legmeghökkentőbb zöld „lakberendezési tárgy” a filmben kétségtelenül a komposzt WC: ezzel nem csak a vízfogyasztást minimalizálhatjuk, de kertünk földjébe is tápanyagot vihetünk, azaz visszajuttatatjuk oda a komposztot, ahonnan az származik http://utajovobe.eu/hirek/hulladek/378-mi-lehetne-az-emberi-urulekbol . A fenntartható fejlődésnek uis egyik alapelve az, hogy megfelelő termőföldet hagyjunk a jövő nemzedékeként a gyermekeinknek, így sokan megtudhatják, mekkora probléma is a termőföldek fogyása a világon akkor, miközben folyamatosan nő a népesség.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120413-egyenlito-zold-praktikak.html honlapon, a csatorna weboldalán.


OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5