Skip to main content

2050-től új távlatok nyílhatnak az áramtermelésben, aminek első nagy lépése a franciaországi ITER projekt. (Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor). A fúziós erőmű nagy előnye, amellett hogy önfenntartó és környezetkímélő, az üzemanyaga, a deutérium és a trícium szinte korlátlanul rendelkezésre áll, illetve előállítható.

Az ITER projekt korszakot nyitott a fúziós kutatásokban. A projekt célja az, hogy bebizonyítsa a fúziós energiát energiaforrásként is lehet hasznosítani. Ha ez sikerül, a fúziós energia az Európai Uniónak jelentős hasznot jelenthet, különösen a hosszú távú energiaellátás biztonságának biztosítása szempontjából. A reaktor körülbelül 2020-ra készülhet el és nagyjából harminc év múlva lesz üzemképes. Az erőműépítés lehetőségét Franciaország nyerte el, de a projektben Magyarország is részt vesz.

Az OzoneNetwork Egyenlítő című műsorának szerdai vendége Zoletnik Sándor, a Wigner Fizikai Kutatóközpont Plazmafizikai Főosztályának főmunkatársa. A kutató szerint egy fúziós erőmű segítségével megbízható és tiszta energiaforrás nyerhető ki. Úgy fogalmazott, hogy minél nagyobb egy ilyen mágneses gömb, annál több energia szabadítható fel. A megújuló energiák használatával ugyanis előfordulhat, hogy valamely természeti katasztrófa vagy környezeti változás miatt ezeket nem tudjuk kellőképpen kihasználni.

A fúziós reaktor megépítésével akár ezek a jövőbeni aggályok is minimalizálhatóak lesznek.

Ha nem tudná este megtekinteni a filmet, megteheti itt a neten is. Csak kattintania kell: http://videa.hu/videok/tudomany-technika/2013.10.09.-fuzios-eromu-OQuGAIGtRHwZeKmc

TOP 5