Skip to main content

Egy kislány a kiállított autó kerekét forgatja Győrben, ahol hivatalosan átadták a Széchenyi István műszaki egyetem mellett épült Mobilis interaktív játszóházat. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Felavatták a Mobilist, csütörtökön nyit az - elsősorban járműipari fejlesztéseket bemutató - győri tudományos játszótér.

Befektetés a jövőbe: tudományos játszóház a fejlődésért.

Csütörtökön a nagyközönség számára is megnyílik Győrben a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ, tudományos játszóház: a beruházás 1,9 milliárdos forintba került. A központ a természettudományokat és a műszaki életpályát hozza közelebb a gyerekekhez, akikben a város és annak gazdasági szereplői a fejlődés lehetőségét látják.

A tudományos játszóház - mely az autógyártást a tervezéstől a kivitelezésig mutatja be - játékos formában láttatja többek közt a fizikai törvényszerűségeket; látványlaborába, kreatív foglalkoztatójába várja a fiatalokat, családokat.

Összesen 73 interaktív eszközt próbálhatnak ki az érdeklődők a három szintes épületben. A beruházás - mely a nagyközönség számára csütörtöktől látogatható - 1,9 milliárd forintba került, melyből 1,67 milliárdot az Európai Unió, a maradék részt a város finanszírozta. "Hosszútávú fenntarthatósága az egyetemmel és a vállalatokkal való együttműködésben rejlik" - mondta Polgári István projektmenedzser. Évi 80 ezer látogatót várnak a központba, s 20-22 munkahelyet teremtettek. Működtetése - melyet önkormányzati tulajdonú társaság végez - rentábilissá ezen vendégszámmal és a vállalati szponzorációval tehető.

A szerda projektzárón Borkai Zsolt győri polgármester elmondta: a város gazdasági szereplő ilyen központot szívesen segítenek, hisz nekik is érdekük, hogy később szakképzett gárda álljon rendelkezésükre, ami a cégek és a város fejlődését is biztosítja. Szekeres Tamás, a Széchenyi István Egyetem rektora felhívta a figyelmet a jól képzett szakmunkások és mérnökök hiányára, holott egyre nagyobb utánuk a kereslet. "Az egyetem és a város is sokat tett azért, hogy ez a helyzet megváltozzon" - mondta, majd a Mobilis központ szerepét méltatta a fiatalok műszaki pályák iránti figyelemfelkeltésében.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: az Audi Győr egyik tartópillére. "Az együttműködés tesz bennünket sikeressé" - mondta. Bízik benne, hogy sikerül legyőzni a fiatalok félelmét a technikától, s ebben a Mobilis az együttműködés egyik újabb építőeleme lehet. "Jó befektetés, amit ide invesztál az Audi" - közölte.

Forrás: MTI és hungaroauto.hu

TOP 5