Skip to main content

Szomolányi Katalin

(Szerkesztő megjegyzése: A közúti közlekedés CO2 kibocsátásáról mi is írunk az Oktatási Segédlet/Város/A városi és országúti közlekedés c. részben, ahol érdekes autókról, műszaki megoldásokról lehet olvasni. A fejezet végén lévő lábjegyzet videót is tartalmaz.)

Az elektromos autók legnagyobb előnye, hogy használatuk során nem keletkezik káros anyagkibocsátás valamint az üzemanyag-fogyasztásuk mindössze 1- 1,5 liter benzin árával egyenértékű elektromos energia 100 kilométerenként.

Az OzoneNetwork szerdán 22 órakor kezdődő Egyenlítő műsorának vendége Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom fenntarthatósági osztályának vezetője szerint a nagyvállalatok feladata, hogy olyan innovációkba fektessen pénzt, mint az e-autó projekt. Ezek a vállalatok az anyagi támogatáson kívül példamutatásukkal hozzájárulnak a fejlesztéshez és a figyelem felkeltéséhez. Az ország egyik legnagyobb telekommunikációs cége jelenleg két e-autóval rendelkezik: az egyiket a szerelők használják, a másikat személyi használatra fordítják, és mindkettővel akkor utaznak, ha jól látható helyre kell menni Budapesten belül. Ennek leginkább figyelemfelhívó szerepe van, amiben Novák Péter, az elektromos autó tesztvezetője jócskán kiveszi a részét.

Az autók akkumulátorának feltöltése a hagyományos elektromos csatlakozón kívül, gyorstöltéssel is elvégezhető. A telepet 1500 alkalommal lehet tölteni, ami napi egyszeri feltöltéssel is csak 5 évi használatot jelent. Az autó használatát befolyásolja, hogy az elektronika 130 km/órára korlátozza a csúcssebességet, valamint 70 km/óra sebesség feletti használat esetén a fogyasztás számottevően megnő.

http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120312-egyenlito-97-adas-eauto.html

http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120306-elet-egy-elektromos-autoval-citroen-czero-teszt.html

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán:

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.


TOP 5