Skip to main content

foto: Aktivisták tüntetnek Mexikóvárosban a British Petrol ellen Foto: SITA/AP

Megtörtént az első bírságfizetés a 2010 áprilisában történt amerikai olajkatasztrófával összefüggésben. A bírságot nem a megsérült kútnál operátori feladatokat ellátó BP, hanem a kisebbségi tulajdonos japán Mitsui fizette, amely bírósági eljáráson kívül állapodott meg az amerikai hatóságokkal.

A japán társaság 90 millió dollárt fizetett az amerikai hatóságoknak bírság és környezet-helyreállítási díj címén – idézi a Portfólió a Financial Timest. Ebből 70 millió dollárt tesz ki a szennyezési bírság, a többi pedig a környezet-helyreállítási projekteket költsége. A Financial Times emlékeztet rá, hogy a mintegy 4 millió hordó kiömlött olaj esetében ez kb. körülbelül 175 dolláros hordónkénti bírságot jelent, ami jelentősen elmarad a „súlyos hanyagság” esetén kiszabható maximumtól, a hordónkénti 4300 dollártól.

A Mitsui esetében azonban fontos kiemelni, hogy kisebbségi tulajdonosként a társaságnak nem volt érdemi ráhatása a megsérült kútnál zajló munkafolyamatokra. A japán társaság korábban megegyezett a BP-vel, hogy a kútból ráeső tulajdonhányad arányában 1,1 milliárd dollárt fizet a balesetből eredő kártérítési igények fedezésére.

(Forrás: Világgazdaság Online)

TOP 5