Skip to main content

Az Autómemedzser.hu tanácsai autósoknak a havas, fagyos nappalokra és éjszakákra.

1. Fagy esetén a mechanikusan nyitható ajtókat, zárakat esténként ragassza le valamilyen ragasztószalaggal. Így elkerülheti, hogy víz kerüljön a zárba, amely később belefagyhat. Ugyanez vonatkozik a lezárható üzemanyag-tartályokra, amelyeknek nincs tetejük. Amennyiben mégis befagy a zár, speciális jégoldót használjon. Ez persze csak akkor segíthet, ha a szer nem az autóban van, hanem mondjuk a kabátzsebben.

2. A szélvédőt nemcsak kívülről, hanem belülről is takarítani kell. Vigyázzon arra, hogy az ablaktisztító ne hagyjon zsírfoltot a szélvédőn, mert az zavarhatja a kilátásban. Fontos továbbá, hogy az ablaktörlőket is rendszeresen megtisztítsa.

3. Az ablaktörlőt éjszakára emelje el az üvegtől, így elkerülhető, hogy ráfagyjon. Amennyiben fóliával letakarja a szélvédőt, biztosan nem karcolja össze a jég. Este, mielőtt otthagyná az autót, törölje át az ablakmosóval az üveget, így letörli róla az esetlegesen rákerült sót, koszt, és szintén nem lesz karcos a szélvédő.

4. Télen különösen fontos, hogy rendszeresen megtisztítsa a fényszórókat, lámpákat elöl és hátul, valamint ellenőrizze, hogy megfelelően működnek-e. Amennyiben nincsen garázsa, autóját csak akkor mosassa le, ha nem számíthatunk nagy fagyokra.

5. A sózott utakon megváltozik a fék viselkedése, erre nem árt figyelni. 

6. Átgondoltan válasszunk parkolóhelyet – mindenképpen úgy álljunk meg autónkkal, hogy a hókotrók elférjenek.

7. Aki figyelmetlenül ráhajt egy hóhalomra, hóbuckára, az számíthat arra, hogy a hó bejut a motortérbe, a meleg motor miatt elolvad, majd a hideg hatására újra megfagy. Emiatt a legrosszabb esetben akár a motor alkatrészei is károsodhatnak. Ráadásul a hóbuckáról sem mindig könnyű elindulni.

8. Erős havazásban különösen fontos megjegyezni, hová parkoltunk a járművel. Amennyiben sokáig áll az autó hóesésben, lapátolja körbe a járművet, így napok múlva is biztosan megtalálja.

9. Tolatásnál legyen mindig nagyon óvatos, hiszen nem tudhatja, hogy egy-egy hóbucka alatt mi van, és így könnyen összetörheti járművét.

10. Ne feledje, a nappal megolvadt hó, jég éjszaka könnyen ráfagyhat az útra, ami nagyon csúszik. Éppen ezért lejtős terepen mindig biztonságosabban parkolja le az autóját.

11. Aki csak egy kis lyukat töröl le a szélvédőn, és nem takarítja le teljesen az ablakot, veszélyes a közlekedésre. Az indexet, a tolatólámpát, a fényszórót és a rendszámot indulás előtt mindig le kell takarítani. Az autó tetejéről szintén le kell takarítani a havat indulás előtt, mert fékezésnél a tetőről lezúduló hó balesetet okozhat.

12. Legyen hó- és jégkaparó, kesztyű, jégoldó az autóban. Nem árt ezenkívül, ha van egy meleg takaró is a járműben.

13. A szélvédő tisztításakor ne használjunk forró vizet, mert attól berepedhet. A jégoldó hasznunkra lehet, ezért mindig tartsunk az autóban egy flakonnal.

14. Ne kockáztassunk a tankolással! Nem árt, ha mindig legalább féltanknyi üzemanyag a rendelkezésünkre áll, így akkor sem leszünk kitéve a hidegnek, ha netalán elakadnánk. Ellenőrizzük emellett az olajszintet, és az ablakmosó mennyiségét is, csakúgy, mint az abroncsok nyomását és mintázatának kopottságát. Az sem árt, ha van hólánc.

15. Készüljünk fel a vészhelyzetekre: legyen az autónkban meleg öltözék és egy lapát. Jól jöhet működöképes elemekkel ellátott elemlámpa is, nem beszélve némi rágcsálnivalóról és folyadékról. Telefonunkat tartsuk feltöltve, arra az esetre, ha segítséget kellene hívnunk. Némi használt rongy, esetleg egy kis zsák homok sem árt, amelyek nagy segítségünkre lehetnek, ha elakadnánk a hóban.

16. Fokozottan figyeljünk az úttestre, a holttérre éppúgy, mint az út szélén esetlegesen felbukkanó gyalogosokra. Növeljük a megszokott követési távolságot: normál esetben az előttünk haladó jármű után 2 másodperccel kellene ugyanahhoz az útfelfestéshez érnünk, csúszós útfelület esetén azonban ezt nyugodtan megduplázhatjuk.

17. Csúszós útkörülmények között igyekezzünk egyenletesen fékezni: ne feledjük, az ABS nem a féktáv csökkentését, hanem az irányítás megtartását segíti. Ne vezessünk gondatlanul, túlzott magabiztossággal a havas, csúszós útfelületen. Ha a közelünkben nincs senki, lassú tempónál tesztelhetjük féktávunkat.

18. Ha az autó hátulja megcsúszik (túlkormányzottá válik), a csúszás irányába fordítsuk a kormányt. Kerüljük a hirtelen fékezést és a vad kormánymozdulatokat.

19. Ne veszítsük el hidegvérünket, ha elakadnánk. Ne hagyjuk el az autónkat, hacsak nincs a közelben biztos, fűtött menedékhely. Ha járatjuk a motort, hogy melegen tarsuk az utasteret, ellenőrizzük, hogy a kipufogó szabadon van, nem tömíti el hó, vagy bármi egyéb.

20. Ne vezessünk fáradtan. Szükség esetén álljunk félre pihenni.

21. Az érzékeny dízelekben érdemes a motorolajat alacsony viszkozitású olajra cserélni, ezzel megkönnyítjük a motor átforgatását az indításkor. Aki még az elhasznált izzítógyertyát is kicseréli és az akkumulátort is ápolja, azt nem fogják megtréfálni a hideg napok.

22. A bioetanol hideg hőmérsékleten kevésbé gyúlékony, mint a benzin, ezért E85-ös hajtású autók módosított hidegindító automatikával vannak felszerelve. Átépítés hiánya esetén indítási problémák léphetnek fel.

23. Az autógáz üzemű motorok benzinnel indulnak. Mivel a porlasztó a befagyás veszélyének van kitéve, a hűtővíznek legalább 50 fokosnak kell lennie, míg újra autógáz üzemmódra lehet kapcsolni. Alacsony kinti hőmérséklet esetén ehhez néhány kilométer megtétele szükséges.

24. A magas fordulatszám tabu hideg motor esetén. A görgők és a kenőfelületek röviddel az indulás után még nem elég olajozottak, így jobban igénybe vannak véve, nagyobb a kopásveszély. Aki folyamatosan rövid távon autózik, annak ajánlatos gyakrabban cserélnie az olajat. Ok: a felgyülemlett üzemanyag és a kondenzvíz kárt okozhat a motorban.

25. Ha a hűtővíz befagy, semmi esetre se indítsa el a motort. Valószínűleg a vízpumpa befagyott, ami motorkárosodást okozhat. A vízcsövek sérülés nélkül vészelik át a fagyást. A legtöbb motor rendelkezik fagycsepegtetővel, a megfagyott vizet itt nyomja ki. Az új dugó visszaszerelése és az esetleges károk ellenőrzése már a szakszerviz feladata.

26. Ha a motor öt másodperc alatt nem indul el, fokozódik az igénybevétel. Ezért soha ne indítózzunk 5 másodpercnél hosszabb ideig. Minden indítás után legalább 30 másodpercet várjunk a következő indításig. Vigyázat: amellett, hogy az önindító erős igénybevételnek van kitéve, el nem égetett üzemanyag kerülhet a katalizátorba, ami károsíthatja a kipufogórendszert.

27. Az akkumulátorborítás alapos megtakarításával megelőzhetjük az áramszökést, a megtisztított pólusok csökkentik az átmeneti ellenállást a saruhoz. Rövid utakon kapcsoljuk ki az olyan energiafogyasztókat, mint az ülésfűtés – így elegendő áram marad az akksi feltöltődéséhez. Egy akksifigyelővel (a szivargyújtón keresztül üzemeltethető) figyelhetjük a töltést, így szükség esetén időben feltölthetjük.

28. A belülről befagyott szélvédő arra utal, hogy az autóban túl sok a nedvesség. Elsőként az okot kell megszüntetni, legtöbbször elszakadt tömítés vagy egy eldugult beltéri filter okozza. De az is lehetséges, hogy a cipőről leolvadó latyak került az autóba. Ha megvan a hiba, állítsuk száraz helyre az autót. Tipp: helyezzünk el barkácsboltokban kapható nedvességelszívót az autóban.

29. Ha befagytak az ablaktörlő lapátjai, ne távolítsuk el a szélvédőről erőszakkal, ezzel ugyanis az érzékeny gumik roncsolódnak. A legjobb, ha kevés fagyállófolyadék-koncentrátumot öntünk a lapátokra, várunk néhány percet, és utána emeljük fel a lapátokat. Megelőzésként éjszakára állítsuk fel az ablaktörlőket.

30. A jég lekaparása közben egyben a szennyeződést is végighúzzuk a szélvédőn. A szennyeződésdarabok kemények is lehetnek, ami karcolást okozhat. Mikrokarcolások keletkeznek, amelyek fénytöréshez és vakításhoz vezethetnek menet közben.

31. Ha túl vastag az öltözet, lazább lesz a biztonsági öv tartása. Ez azt jelenti: az öv nem illeszkedik elég szorosan a testhez. Baleset esetén nem biztos, hogy elegendő biztonságot ad, a vezető akár kicsúszhat az öv alól. A sok ruha korlátozza a mozgást.

32. Autómosóban szárítófunkciós programot válasszunk. Fontos az előmosás, hogy a rátapadt jeget és a darabos szennyeződéseket előre eltávolítsuk a karosszériáról. Előmosás nélkül karcolódhat a lakk.

(forrás: HVG. Szerző: Biró Csongor)

TOP 5