Skip to main content

Megkezdték a Déli Áramlat földgázvezeték építését Dél-Oroszországban. A 2380 kilométer hosszú vezeték Ukrajna kikerülésével a Fekete-tenger alatt, Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba szállít majd gázt. A beruházásban nyolc ország vesz részt, Magyarországot a megnyitón Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter képviselte.

Az ünnepi szavak szerint a Déli Áramlat első szakasza üzembe helyezésre készen áll. Két vezetékrész összehegesztésével jelképesen megindult az energetikai nagyberuházás.

Az orosz elnök energiapolitikai győzelmét jelenti, hogy az építtető konzorciumba a Gazpromnak sikerült megnyernie a legnagyobb német, francia és olasz gázipari céget. És ezzel megelőzték a rivális európai uniós gázprojektet, a Nabuccót.

„A Déli Áramlat lehetővé teszi majd, hogy az orosz gáz megbízhatóan, fennakadások nélkül eljut majd az európai fogyasztókhoz, ezúttal Dél-Európába” – fogalmazott az orosz elnök. Putyin ezzel Ukrajnára célzott, az orosz-ukrán elszámolási viták miatt az elmúlt években rendszeresen fennakadások voltak az ukrán területen áthaladó európai gázszállításokban. Ezzel a projekttel biztosan érkezni fog a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba az orosz földgáz.

A tervek szerint a 2380 kilométer hosszú vezeték 2015 végén kezdi meg a működést, és 2018-ra lesz képes teljes kapacitással a gázszállításra. A Gazprom azt ígéri, hogy 38 millió európai otthon energiaszükségletét fogja stabilan kielégíteni. A projekt 25 milliárd eurós költségvetéssel épül.

Forrás: http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/megindult-a-2380-kilometeres-energetikai-nagyberuhazas-1123209

TOP 5