Skip to main content

Az autóipartól a számítástechnikáig mindegyik iparág az olcsó, nagy kapacitású és gyorsan tölthető akkumulátorok megjelenésére vár. Ma is sokféle energiatároló lehetőség áll a rendelkezésünkre, de mindegyik esetben kompromisszumot kell kötnünk a súly, a kapacitás vagy a teljesítmény tekintetében.

A kondenzátorok például könnyűek és gyorsan tölthetők, de nem túl nagy kapacitásúak. Ezzel szemben az akkumulátorok nehezebbek, több energiát tárolnak, de hosszabb ideig tart a töltésük.

Kínában azonban úgy tűnik, közel járnak a megoldáshoz. A PNAS tudományos lapban bemutatottakkumulátor grafénhabra épül, és ugyanazt a lítiumos technológiát használja, mint a hagyományos akkuk. Még a tömeg/kapacitás arány is hasonló, de azoknál sokkal gyorsabban feltölthető, és még hajlékony is.

Habra növesztik

A grafének egy atom vastagságú szénréteg, és nagyon jól vezeti az áramot. A grafént általában lapként alkalmazzák, de a forradalmian új akkuhoz más formára volt szükség. A tudósok egy fémhabra növesztettek háromdimenziós grafénszerkezetet, és később kivonták a fémet. Az így kapott szekezetnek sok jó tulajdonsága van ahhoz, hogy az akkukban elektródaként használják. Nagy a felszíne, kiválóan vezeti az elektromos áramot, és még könnyű is.

A kutatók megfigyelték, hogy egy lítium-titán vegyületből álló elektróda sokkal rosszabbul teljesít, ha nem egészítik ki grafénnel, tehát a különleges anyag nagy előrelépés az akkumulátorok piacán. Már csak azt kell kitalálni, hogy miként tudják gazdaságosan legyártani a grafénhabot, ami igencsak drága és energiaigényes művelet. Sajnos amíg ezt nem oldják meg, addig nem lesznek 15 perc alatt teljesen feltölthető, könnyű akkuink.

Forrás: http://index.hu/tech/2012/10/11/grafenhab_lesz_a_jovo_akkumulatora/

TOP 5