Skip to main content

Svájci mérnökök a biológiából ötletet merítve izzadó háztetőt, pontosabban háztetőkre izzadó borítást terveztek. A PNIPAM nevű polimer magába szívja és magába zárja a nedvességet (amikor esik ez eső), aztán ha emelkedik a hőmérséklet (32 fok fölé), a polimer víztaszítóvá válik, és a nedvesség elpárolog, így hűtve a beborított testet.

Pont úgy működik, ahogy az embernél az izzadás.

Az Eidgenössische Technische Hochschule (a zürichi műegyetem, itt találták ki az ütésálló robothelikoptertis) kutatói egyelőre csak kis modellházakon (vasútmodell-terepasztal házikóin) próbálták az új anyagot, de azt találták, hogy már egy néhány milliméter vastag réteg hatvan százalékkal csökkentette a légkondicionálás energiaszükségletét egy júliusi napon.

Ugyanakkor még sok kísérletezés, fejlesztés kell ahhoz, hogy a prototípusból késztermék legyen. Kérdés, hogy mi történik, ha fagypont alá esik a hőmérséklet, vagy hogyan védik meg a rendszert a penészedéstől.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Forrás: http://attraktor.blog.hu/2012/10/11/izzado_hazteto_legkondi_helyett

TOP 5