Skip to main content

Olvasónk a klímáról ír, szerinte ez teljesen felesleges, meg kell tanulnunk melegben és hidegben is élni. A beküldés jól illeszkedik a tegnap megjelent panaszhoz, a nyár folyamán is számos levelet kaptunk, melyben azt vetették fel olvasóink, hogy régen sem volt légkondi, mégsem halt ki az emberiség.

Íme a levél, mindenki döntse el maga, mennyi benne az igazság:

Az emberi önzés jele a légkondicionáló. Valaha forróságban arattak, és az emberi szervezet kibírta. A pláza generáció nem élhet légkondicionáló nélkül.

Amikor a MÁV-val és a klímaberendezésekkel kapcsolatos bejegyzéseket olvasom, soha nem esik arról szó, hány embernek okoznak egészségügyi panaszokat, betegségeket a korunk jelképéve kinőtt légkondicionálók. Ahogy a dohányosokat helyesen kitiltották a pályaudvarokról - egészségvédelem okán, akár alkotmányosan is biztosítani kellene a szabad levegő vételének, az ablaknyitásnak a jogát.

Rendszeresen utazom a korszerűnek mondott Flirt / Talent ? vonatokon. Hullik a könnyem, égeti a szemem, s velem együtt sokan álomra szenderülnek a "korszerű" klíma következményeként.

A panaszomra a MÁV - olyan kocsi közlekedtetését kértem, ahol az ablak nyitható - írt a társadalmi nyomásról, elvárásról - én válaszul az klimák gyártóinak extraprofitérdekéről, lobbi erejéről írtam.

Természetesen jó, ha működik a klíma, de döbbenten állok azon jelenség előtt, amint sokan el sem tudják képzelni az életüket klíma nélkül. Egy fiatal hölgy beállt a Relay bolt hűtőszekrényének elejébe 32 foknál. S a hőszigetelések, klímák következménye az is, hogy tavasszal, ősszel tömött vonatok ablaka párás, egymást fertőzik az emberek, ahelyett, hogy kinyitnák a vasúti kocsi ablakát (ahol még van).

Az európai unió új szabványa szerint már csak olyan épületek építhetők majd, melyek az energia takarékosság jegyében klimával rendelkeznek. Meg kellene állítani ezt a tendenciát, mert a jövő generációk életét veszélyezteti.

S még egy farizeusság: minden tavasszal, ősszel átállítják az órát, hogy áramot spóroljanak. A biológiai órát nem sikerül azonnal, következmény álmosság, fáradtság, szépszámú baleset. Vajon nem igaz-e a bibliai idézet "megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig elnyelitek." miközben Keszthely árámfogyasztását megtakarítjuk az óraállításával, a légkondícionálók működtetésével ennek sokszorosát elkótyavetyéljük, csak azért, hogy pár fokkal hűvösebb legyen.

Szervezetünk eddig jól alkalmazkodott a sarkoktól az arábiai sivatagok forró klimájáig minden éghajlatig. Egyszerűen élni kell tudni hidegben és melegben.

Forrás: http://mav.blog.hu/2012/10/03/legkondi-generacio

Kép forrása: http://www.logsped.hu/flirtmv.jpg

TOP 5