Skip to main content

Csak a megfelelően körbebástyázott zöld projektek számíthatnak ma Magyarországon külső finanszírozására. A tapasztalatok szerint a bankok már jóval nagyobb felkészültséget követelnek meg a projektfejlesztőktől, akiknek a bizonytalan jogi környezet jelentősen megnehezíti az életét - hangsúlyozta Révész Éva, az OTP Bank főosztályvezetője, a Green Energy Investment Forum 2012 előadója.

A válság hatására jelentősen szűkült a hazai projektfinanszírozási piac, illetve számottevően módosultak, szigorodtak a feltételek. Az OTP Bank szakembere kiemelte, hogy a klasszikus, teljes visszkereset nélküli finanszírozás gyakorlatilag eltűnt a palettáról.

"A hazai pénzintézetek az utóbbi években, általánosságban minél nagyobb biztonságra törekszenek.

Azokat a projekteket preferálják, amelyeknél a beruházás valamennyi oldalról - a tulajdonos, a biztosítékrendszer, a hosszú távú szerződések, az esetleges limitált visszkereset - megfelelően körbe vannak bástyázva." - fejtette ki Révész Éva, az OTP Bank főosztályvezetője, a Green Energy Investment Forum 2012 előadója.

Az új zöld projektek létrejöttének feltételei

Az OTP szakértője szerint a zöldenergia projektek megvalósítását, illetve finanszírozhatóságát alapvetően meghatározza a jogi háttér. A kötelező átvételi árak, a zöld bizonyítványrendszer, a korrekt futamidő, tehát a megfelelő áram átvételi biztosítékok hiányában nehezen biztosítható a zöld energia projektek megtérülése. A magas kockázat miatt a banki finanszírozhatóság is megkérdőjeleződik, illetve ellehetetlenül.

A szakértő szerint a hazai energetikai beruházások elterjedését a gyorsan változó, illetve bizonytalan szabályozási környezet kezelésével is ösztönözni lehet. A jelenlegi szabályozási környezet ugyanis jelentősen emeli a projektek finanszírozási költségét, amely alapvető versenyképességi problémaként is megjelenhet a régióban a külföldi tőkéért folytatott versenyben.

Nemzetközi kitekintés

Magyarországhoz hasonlóan valamennyi szomszédos országot sújtotta a válság és a hitelezési piacok mindenhol beszűkültek. A zöld projektek finanszírozhatósága szempontjából néhány országban ugyan kedvezőbb a helyzet, mint itthon, de kisebb-nagyobb jogi bizonytalanságok mindenhol vannak- vélekedett Révész Éva.

A nyugati megújuló piacok kezdenek telítődni, így egyre több befektető és energiavállalat fordul a kelet-közép-európai és délkelet-európai régióban rejlő zöld befektetési lehetőségek felé. A külföldi befektetők alapvetően kockázatosabb piacként tekintenek Kelet-Közép-Európára, ezért egy jól átgondolt, transzparens és megfelelő biztosítékokkal ellátott támogatási rendszer bevezetése komoly versenyelőnyt jelenhet a régióban.

A magyar energiapiac legfontosabb kérdéseivel és a megújuló energiaforrásokban rejlő befektetési lehetőségekkel idén is behatóbban foglalkozunk a meghatározó külföldi és hazai előadókat felvonultató Green Energy Investment Forum 2012 konferencián.

Kezdőlap  |  Előadók  |  Részletes program  |  Árak  |  Jelentkezés

Révész Éva most csütörtökön részt vesz a Portfolio.hu által szervezett Green Energy Investment Forum 2012 rendezvény finanszírozói kerekasztal-beszélgetésén.

Forrás: http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/a_bizonytalan_jogi_kornyezet_fojtogatja_az_energiaprojekteket.173583.html

TOP 5