Skip to main content

Energetikai szempontból Magyarország leghatékonyabb ipari és irodaépületét adták át a Komlóhoz tartozó Sikondán. Szavai szerint a termelőcsarnokból, raktárból, műhelyekből, központi átriumból, irodákból, étkezőből és szociális helyiségekből álló 3500 négyzetméteres létesítményt speciális térszervezéssel klímazónákra osztották, hogy üzemeltetése a lehető legkevesebb energiaveszteséggel történjen.

Az épület nem átlátszó külső felületeit átlagosan 20 centiméteres hőszigeteléssel látták el, a tetejére három szellőzőtorony került, amelyek szélgyorsító hatásuknak köszönhetően biztosítják a belső terek levegőjének természetes és gyors cseréjét.

Az épület fűtését és hűtését a födémeken keresztül oldották meg, ehhez geotermikus energiát, hőcserélőt használnak. Ifj. Kistelegdi István szólt arról is: a melegvíz-ellátásra napkollektorok, a villamosenergia-termelésre napelemek szolgálnak, utóbbiból eddig félszázat helyeztek üzembe.

A tervek szerint ezt a jövőben további 370 napelemmel egészítenék ki a tulajdonosok, s akkor az épület energiamérlege pozitív lenne, azaz több energiát termelne, mint amennyit felhasználna.

A tervező megjegyezte, hogy a beruházás 20-30 százalékkal került többe, mint egy hasonló méretű, hagyományos technológiájú ipari és irodaingatlan építése. Rajnai Attila, a RATI Kft. ügyvezetője az MTI-nek azt mondta, hogy szakemberek szerint a projekt 15 éven belül megtérül, a cég tulajdonosai számára azonban ennél is fontosabb az, hogy az innovatív vállalkozás a munkavégzés helyén is új megoldásokat mutasson, segítve a nagyobb hozzáadott érték előállítását.

Utalt rá, hogy az 1986-ban alapított és magyar családi vállalkozásként működő RATI Kft. saját autófelszerelési cikkek fejlesztésével foglalkozik, ilyen például az autós vállfa, a kartámasz, a csomagtérrendező vagy a különböző ajtóvédő elemek. Termékeiket Európa 24 országában értékesítik.

Rajnai Attila elmondta, hogy a 68, elsősorban képzett szakembert foglalkoztató társaság dinamikusan fejlődik: 2010-ben 1 milliárd, tavaly 1,3 milliárd forint árbevételt ért el, és nyereséges volt. Az idén 1,6-1,7 milliárd forint árbevételt terveznek.

MTI

Forrás: http://www.figyelo.hu/cikkek/376703_egyedulallo_zold_epuletet_adtak_at_komlon

Kép forrása: http://pmmik.pte.hu/hir/Atadjak_az_Energia_Design_epuletet_Komlon

TOP 5