Skip to main content

Csütörtökön osztotta ki a nemzetközi zsűri a legjobb mérnöki teljesítményért járó díjakat a Spanyolországban rendezett Solar Dechatlon Europe 2012 nevű, fenntartható házakat bemutató versenyen. A magyar csapat Odooprojectje (ejtsd odú) második lett a kategóriájában, mindössze három ponttal lemaradva az első helyezett német ECOLAR csapat mögött. Pénteken pedig az különdíjjal jutalmazták a ház belső kialakítását.

szakmai zsűri a ház mérnöki tervezését és kivitelezését díjazta: a tartószerkezeti, épületszerkezeti, villamos és gépész rendszereket pontozták. „A mérnöki teljesítményért járó díj talán a verseny legkomplexebb próbája a tíz közül" -  mondta el Bakos Bálint, az Odooproject egyik csapatvezetője.

A csapat háza szállítható, daruzható, többször könnyen összeépíthető és bontható. Ezeknek a feltételeknek alapból meg kellett felelni, ezen kívül figyelte a zsűri a épületburok szerkezetét, . a villamos tervezés, a napelemes rendszer  részleteit.

A zsűri kiemelte a szép tiszta épületszerkezeti megoldásokat, a fa- és acélszerkezetek okos együttes használatát, az épületbe épített napelemeket, valamint a magyar csapat által fejlesztett passzív hűtési rendszert, ami nyáron tökéletesen helyettesíti a légkondicionálókat.

A házat a BME diákjai tervezték és építették. "A legnehezebb feladat az volt, hogy a szükséges anyagot és pénzt is nekünk kellett összegyűjteni hozzá, ráadásul a verseny a magyar építés helyszínétől 3000 kilométerre van, Madridban pedig összesen 10 napunk volt az építkezésre" - mondta Bakos. A verseny még nem zárult le, a közönségdíjakért szeptember végéig gyűjtik a szavazatokat a csapatok.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2012/09/23/ket_dijat_nyert_a_magyar_haz_madridban/#

TOP 5