Skip to main content

A szigetelés modern eszközeivel az EU le tudja csökkenteni 620 Pj-al (petajoule) tüzelőanyag fogyasztását és 49 millió tonnával a C02 kibocsátást. Egy EU direktíva 20 %-al le akarja csökkenteni a közösség energetikai fogyasztását, de a jelenlegi teljesítményt figyelembe véve a megtakarításnak valójában csak a felét tudja elérni. Segítségére van azonban az EIIF (ipari szigetelés európai alapítványa), amely egy jelentésben magyarázza el, milyen eredményeket lehet elérni az általa ajánlott technológiával.

A „Climate protection with rapid payback” (Gyorsan megtérülő klímavédelem) című dokumentuma, amelyet az Ecofys holland tanácsadó céggel együtt készített el, és honlapján tett közzé, elemzi az elérhető energetikai takarékosság potenciálját régiókra, szektorokra bontva.

A dokumentum szerint ipari szigeteléssel Európa teljesíteni tudja a tüzelőanyag teljes fogyasztásának 620 Pj-al való csökkentését, ami egyenlő 10 millió család energiafogyasztásával, valamint a C02 49 millió tonnával való csökkentését is.

Ekkora megtakarítás azért lehetséges, mert az ipari létesítményekben a felszerelés 10 vagy még ennél is nagyobb százaléka vagy nincs egyáltalán szigetelve, vagy sérült, illetve elhasználódott szigeteléssel működik. Ezenkívül, a szigetelésnél csak a minimális követelményeket teljesítették, csak olyan szigetelést alkalmaztak, amely a lehetséges sérülésektől óvja az adott gép, készülék használóját.

A takarékosságot a követelmények szigorú betartásával, de gazdaságosan el lehet érni az eddig nem izolált felületek optimális vastagságban való szigetelésével, a sérült szigetelések kijavításával. EU ipari viszonylatban ez egy kezdő, kb. 900 milliós beruházást igényel, ugyanakkor az iparnak évi 3,5 milliárd eurót takarítana meg.

Forrás: http://www.energiacentrum.com/news/eu_politika_a_takarekos_szigetelesekrol.html

TOP 5