Skip to main content

Egy új kutatás szerint az emberek számára szükséges összes energia megteremthető lenne szélenergia útján.Az egész világon elegendő szél van ahhoz, hogy minden igényt kielégítsünk – derült ki a Nature Climate Change tegnap cikkjéből. A kutatás szerint – melyet Kate Marvel vezetett a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriummal – Carnegie-ben végzett kutatásokat a szélenergia felhasználásával kapcsolatban.

A kutatók szerint elegendő mennyiségű áramot “szüretelhetne” az emberiség, amennyiben kellőképpen kihasználná az atmoszféra felsőbb rétegeiben lévő légmozgást, melyek – az ottani szél nagyobb sebessége miatt – sokkal több áramot képesek gerjeszteni, mint a földközeliek.

Méghozzá olyannyira sokat, hogy az egész emberiség energiaproblémája meg lenne oldva.

Fontos hozzátenni, hogy a kutatás csupán a geofizikai határokat figyelte, azt nem vette bele számításaiba, hogy lenne-e megfelelő létező technika a feljebb fúvó szelek kiaknázására, illetve hogy erre milyen gazdasági háttér lenne szükséges – na meg hogy milyen hatásai lennének az egész Föld gazdaságra.

Amik igazán beszélnek, azok a számok:

A kutatás eredményei szerint körülbelül 400 terrawattot lehetne nyerni a föld felszínéhez közeli szelekből és 1800 terrawattot az atmoszféra felsőbb rétegeiben lévő légmozgásokból. Az emberiségnek jelenleg körülbelül 18 terrawatt energiára van szüksége. Ez azt jelenti, hogy ha az összes földhöz közeli szelet kihasználnánk, akkor is hússzal nagyobb mennyiségű áramot termelnénk, mint ami amúgy is szükséges, a felsőbb szelek kihasználásánál a hússzoros szorzó pedig százra nőne.

A tanulmánynak van mellesleg egy másik oldala is: a felsőbb szelek kihasználásával lehet, hogy 0,1 Celsius-fokot növekedne az átlaghőmérséklet, a munkatársak szerint viszont ez nem okozna észrevehető változásokat.

A cikkben elmondtak szerint az emberiség áttérhetne a teljesen környezetbarát energiaképzésre, ennek csupán gazdasági, technológiai és politikai akadályai vannak.

Forrás: http://mosaiconline.hu/online/megoldhato-a-teljesen-zold-energia/

TOP 5