Skip to main content

A Shimizu 2010-es futurisztikus terve A Shimizu új irodaépülete kifejezetten a minimális szén-dioxid kibocsátás elérésére készült. A cég nem titkolt szándéka, hogy ezzel az új irodával bemutassa képességeit az energiatakarékos épületek piacán és új megrendelésekre is szert tegyen.

A Tokióban elhelyezkedő főhadiszállás évente mindössze 38 kg/m2CO2 kibocsátással rendelkezik, amely az ottani átlagnál 62 %-al kevesebb.

A fukushimai baleset után, a növekvő energiaéhségben a Shimizu szerint egyre nagyobb igény lesz az energiatakarékos épületekre, és a meglévő épületpark felújítására is.

Ezt a mértékű energiafelhasználás csökkenést több technológia együttes alkalmazásával érte el a vállalat. A legjelentősebb megtakarítást a világításon és az épület hűtésén sikerült eszközölni.

A világítást az egész épületben LED izzókkal oldották meg, amelyet mozgásérzékelők kapcsolgatnak ki-be. Erre még rásegít egy automata árnyékoló rendszer, amely a természetes fényt úgy szabályozza, hogy az épület hőterhelése minimális legyen, de amennyi természetes fényt csak lehet engedjen be.

A tényleges irodaház Japánban Az épület hűtésére egy vizes mennyezethűtést alkalmaznak. Ez a mennyezetet 20 °C körül tartja és az emberekből származó sugárzásos hőleadást a hideg felület elnyelni.

A Shimizu adatai szerint, ez a fajta megoldás 30 %-al kevesebb energiát használ a hagyományos berendezéseknél.

Az épület villamosenergia ellátását egy napelemes rendszere látja el a nap nagyobb részében. A 2000 m2-es telep évente 84.000 kWh villamosenergiát termel.

A beruházó tervei szerint 2015-re az energiafelhasználást 70 %-al szeretnék az átlag alá vinni, amelyet további optimalizálással és új technológiák alkalmazásával oldanak majd meg.

Forrás: http://energia.ma/epulet/20120812-elkeszult-a-vilag-legzoldebb-irodaepulete-japanban/

Kép forrása: http://inhabitat.com/futuristic-floating-city-is-an-ecotopia-at-sea/

Kép forrása: http://inhabitat.com/shimizu-corporations-new-tokyo-headquarters-is-the-worlds-least-co2-emitting-building/

TOP 5