Skip to main content

A végéhez közeledik a világ egyik legnagyobb vízierőmű beruházása, a Három-szurdok-gát építése Kína Hubei tartományában a Jangce-folyón. A héten az utolsó turbinák is a helyükre kerültek, így most összesen 32 darab van belőlük, és ennek köszönhetően az erőmű annyi áramot képes előállítani, mint tizenöt atomreaktor!

Az energia mellett egyébként a Jangce hajózhatóbbá válását, illetve az akár tízezrek életét követelő árvizek mérséklődését várják a szakemberek.

Sajnos azonban az éremnek ebben az esetben is két oldala van. Míg a Három-szurdok-gát működésének köszönhetően a szénerőműveknek elég kisebb kapacitással dolgozni, és így kevesebb üvegházhatást keltő gáz szabadul a levegőbe, valamint a Jangce megnövekedett hajóforgalma könnyebbé és környezetkímélőbbé tette a szállítást, addig a környék ökoszisztémája nagymértékben átalakult, és sok veszélyeztetett faj élőhelye zsugorodtott még kisebbre.

Ráadásul az erőmű egy törésvonalra épült, csak remélni lehet, hogy nem következik be végzetes erejű rengés még jó ideig…

Az összes fotó itt tekinthető meg: http://donna.hu/cikk/Utlevel/Lelegzetelallito-felvetelek-a-megagatrol/9753

A Három-szurdok-gát megépítésének az ötlete először 1919-ben merült fel, majd elfeledték, majd újra elővették, majd félretették, és egészen hosszú időn keresztül így ment ez. Végül 1994-ben kezdődtek meg az építési munkálatok, és fokozatosan állt üzembe az erőmű és a gát, azonban a munkálatoknak még nincs vége, az a szerkezet, mely végül majd átemeli a gát egyik oldaláról a hajókat a másikra, még mindig nincs kész, várhatóan 2014-ben adják majd át.

Forrás: http://donna.hu/cikk/Utlevel/Lelegzetelallito-felvetelek-a-megagatrol/9753

TOP 5