Skip to main content

A kormány augusztus végén írt ki fűtéskorszerűsítési pályázatot, aminek a kerete máris kimerült.

Az LMP szerint az ilyen típusú energiahatékonysági pályázatoknak egész évben nyitva kellene lenniük, a kabinetnek pedig ígéretéhez híven elegendő forrást kellene biztosítania.

Sajtóhírek is megerősítették, amire az LMP már korábban felhívta a figyelmet: ismét pár nap alatt kimerül az a 864 milliós keret, amit a kormány a lakások fűtéskorszerűsítésére szánt, holott az idei kiírásban még a résztvevők körét is jelentősen leszűkítették. Tavaly és 2010-ben is az igényhez képest minimális, mindössze 1-1,5 milliárd forintnyi forrást osztottak szét, ami néhány nap alatt elfogyott.

Az LMP megalakulása óta követeli, hogy az épületek energiahatékonyságának növelésére - hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, napkollektorokra, passzív házak építésére - szánjon a kormány sokkal nagyobb összeget. Ez a pályázat maximum 1500 háztartáson segít. A Fidesz választási programjában még azt írta, hogy egy nagyszabású épület felújítási programban majd évente 420 ezren vehetnek részt.

A lakosságot támogató, energiatakarékosságra ösztönző, a beruházásokat és az építőipart felpörgető programhoz az ilyen pályázatoknak elegendő forrással kell rendelkezniük és egész évben hozzáférhetőnek kell lenniük. Ennek érdekében az LMP évek óta javasolja egy egységes úgynevezett Klímaalap felállítását, amelyet a kvótabevételek, az EU-s pénzek és a magyar állami források működtetnének. Ez a javaslat azonban mindig lepereg a kormányról.

A háztartások energiahatékonyságának növelése rövidtávon munkahelyeket teremt, középtávon alacsonyabb rezsiköltségeket eredményez, hosszú távon pedig segíti a klímaváltozás elleni küzdelmet.

Az LMP szeptember végén mutatja be alternatív költségvetését, amelyben kiemelt helyen szerepel majd egy nagyszabású épület felújítási program.

Forrás: http://greenfo.hu/hirek/2012/09/09/lmp-tobb-forras-kell-futeskorszerusitesre

TOP 5