Pécs a paneles építéstechnológia egyik hazai bölcsője. Uránvárosban épült fel az ország első többszintes paneles lakóépülete, egy fsz. + 3 emeletes társasház, az úgynevezett keramzitbetonos kísérleti panel, amely ma védettség alatt áll. Később ezzel a technológiával 4 és 10 emeletes épületek is készültek, ugyancsak Uránvárosban. Ezeknek a házak döntő része az utóbbi évek panelfelújítási programjai során 5-6 cm polisztirol szigetelést és vakolt falfelületet kapott. A vékony hőszigetelés hosszú távon nem jelent megoldást az egyre szigorodó hőtechnikai szabvány miatt.

Az általam tervezett felújítás során az épületet passzívház-nívónak megfelelően szigetelném körbe. Homlokzata három oldalon magyar gyártmányú szerelt, átszellőztetett beton homlokzat, mely karakteres, időtálló, ugyanakkor utal az eredeti épület beton szerkezetére is, az épület szerelt jellegére. A negyedik, déli oldalon - kihasználva az ideális tájolást és azt, hogy nincsenek nyílászárók – a ház teljes felületen napelem-, illetve napkollektor-borítást kap.

A déli oldalon előállított melegvíz fedezi a családok melegvíz-szükségletét, az elektromos áram pedig a téli fűtésrásegítés energiaszükségletét. A hőcserélő minden lakás előszobájának álmennyezetében lenne elhelyezve. Innen elérhető a lakás összes helyisége, megoldható a fürdő és konyha szennyezett levegőjének elszívása és a szobák friss levegővel való ellátása. A frisslevegő-beszívás és a használt levegő kifúvás központilag történne az épület legfelső szintjén. A tető alapterülete mindössze 220 m², ami lakásonként mindössze 5,5 m² vízgyűjtő felületet jelent. Ezért az esővíz hasznosítása helyett inkább annak visszatartása a cél. Az extenzív zöldtető megakadályozza a felső lakások túlmelegedését, és lassítja a csapadékvíz lefolyását, ugyanakkor a mikroklímára is jó hatással van.

A tervezési terület Pécs zajjal leginkább terhelt területei közé tartozik, mivel közvetlenül a hatos számú főút mellett található. Az itt épült lakásokban alkalmazott egyesített szárnyú ablakok nem alkalmasak a fokozott zajterhelés kiszűrésére, korszerűsítésük sem megoldható. Egy átlagosnak nevezhető passzívház-ablak 0,69-0,71 Uw érték mellett 34-43 dB hangszigetelési tulajdonsággal rendelkezik (pl. Internorm KF 400, KF 405). Ilyen nyílászárókkal a zajterhelés szempontjából legszennyezettebb városrészeken is biztosítható az ott élők és dolgozók egészséges környezete.

Panelépületekben a külső zajforrások mellett fontos kérdés a lakások közötti hangterjedés megakadályozása, illetve a mért értékek javítása. Bár az akusztikailag rosszul tervezett épületek utólagos javítása nem könnyű feladat, a mérések is igazolják, hogy léteznek olyan technológiák, amellyel a panellakások komfortja akusztikai szempontból is növelhető.

A panelépületek korszerűsítése legtöbbször az energetikai mutatók javítására korlátozódik. Én azonban fontosnak tartom, hogy ne csak ezeken javítsunk, hanem a szociális kapcsolatokon is. Az uránvárosi korai panelekre még jellemző, hogy tágas orsóterű, világos lépcsőházakkal épültek, az előtérben bőséges helyet biztosítva az együtt élőknek arra, hogy megálljanak, és beszélgessenek. Ezekben a tízemeletesekben azonban a végletekig szűkítették a közlekedőtereket. Az itt élő 150 ember ki-be közlekedése egy 7,5 m²-es előtéren keresztül történik, ami postaládákkal is tele van zsúfolva. Sőt, a postaládákból még a keskeny folyosó mindkét falára is került. Javaslatom szerint a földszint csekély átalakításával kellene kialakítani egy tágasabb előteret, megteremtve ezzel a kulturált egymás mellett élés egyik alapvető feltételét.

A terv finanszírozásának alapja, hogy a távfűtésről leváló közösség az így felszabaduló forrásokat hiteltörlesztésre tudja fordítani. A beruházást természetesen az államnak is támogatni kellene, hisz egy ilyen beruházással az épület hosszú távra biztosítja függetlenségét fűtés és melegvíz-szükséglet szempontjából, ráadásul az épület CO2 kibocsátása is lényegesen csökkenne.
Dányi Tibor Zoltán
Pécs, 2012.

Forrás: http://epiteszforum.hu/node/21662

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu