Skip to main content

Az energiatakarékos izzók között egyre népszerűbbek a ledek, mert szebb a fényük, mint a kompakt fénycsöveké, és kevesebb áramot fogyasztanak. A Popular Science most kipróbálta a legújabb fejlesztést, a Switch folyadékhűtésű led-körtéjét, ami tartósabb és még szebben világít.

A 60 wattos hagyományos izzó fényerejét produkáló körtében 10 led világít, ezek hőjét folyékony szilikon vezeti el. A hűtőközeg a ledektől az üvegbura felé áramlik, ahol leadja a hőt, és onnan áramlik vissza.

A kütyü még a belső nyomást is szabályozza, hogyha esetleg leejtjük az égőt, ne robbanjon fel. Itt újabb ponton kerül előnybe az izzó a kompakt fénycsövekhez képest: azokban ugyanis higanygőz van, ami meglehetősen egészségtelen, a szilikon viszont veszélytelen, úgyhogy nem kell evakuálni a szobát, ha szerelés közben leejtjük a körtét.

A teszt szerint a ledes izzó szép sárgás fényt adott, és azonnal teljes erejével világított, nem kellett a melegedésre várni. A korábbi ledek 3000 K-s fénye hidegebb, azoknál pont a melegedés miatt nem lehetett a kellemesebb 2700 K-t elérni. Ezt oldotta meg a Switch a folyadékhűtéssel, igaz, így a fogyasztás is nőtt (12 wattra).

Két probléma van az új izzóval: az egyik, hogy nehéz, majdnem 30 deka. Ennél komolyabb, hogy drága is: ez a változat 40 dollár (9 ezer forint), a 100 wattos 60 dollár (13 ezer). Az új led még nem kapható, bár a cég már kiszállított egy adagot hoteleknek.

Akit érdekelnek az érdekes gépekről, kütyükről szóló hírek, vagy az azokról készített videók, csatlakozzon az Attraktor facebookos oldalához.

Forrás: http://attraktor.blog.hu/2012/08/23/a_szilikonhutesu_led_a_jovo_izzoja1

TOP 5