Skip to main content

Egy kanadai kutatás szerint már igen látványos eredmények érhetők el az energiatakarékosság területén azokban a háztartásokban, ahol tudatosan fogyasztják az energiát. A kutatásban résztvevők átlagosan 9 százalékkal csökkentették felhasználásukat. Azokban a háztartásokban pedig, ahol elektromos árammal melegítik a vizet, átlagosan körülbelül 17 százalékot tudtak megtakarítani.

A Calgaryban és Edmontonban lefolytatott kutatás során fogyasztás-mérőket osztottak ki 280 véletlenszerűen kiválasztott háztartásnak. A mérőműszerek alkalmasak voltak a költségek kimutatására és hosszabb távú kalkulálására is. A 18 hónapig tartó kísérlet eredményeként a felmérésben résztvevők átlagosan 9 százalékkal tudták csökkenteni az energiafogyasztásukat. A fűtésre elektromos áramot használó háztartások esetében átlagosan még többet, 16,7 százalékot sikerült megspórolni a vizsgált időszakban. Azonban a tanulmány feltárta azt is, hogy a légkondicionáló berendezésekkel ellátott háztartásokban az energiatudatosságra való hajlandóság alacsonyabb szinten áll.

Az albertai kutatóközpont jelentése szerint a vizsgált háztartások fogyasztásának megtakarítása egy 51 megawattos erőmű éves működésével ér fel. További bizakodásra adhat okot, hogy a megkérdezett háztartások 70 százaléka nyilatkozta azt, hogy erősödött bennük az energiatudatos szemléletmód.

Az fogyasztásmérők segítségével a fogyasztók sokkal közelebbről megtapasztalhatják az energiatudatos viselkedésben rejlő lehetőségeket. Mindazonáltal ezeknek a műszereknek a használata nem kíván szakértelmet, a kísérletben résztvevők 80 százaléka rendkívül könnyűnek találta a kezelhetőségét.

Magyarországon egyelőre gyerekcipőben jár az energiatudatosság, bár a szolgáltatók rendszeresen tájékoztatják a lakosságot az energia megtakarítás fontosságáról, amelynek célja nem pusztán a rezsikiadások csökkentése, hanem a környezet és az energiaforrások megóvása a jövő számára.

Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke hangsúlyozza, hogy az energiatudatosság a fogyasztók és a szolgáltatók nagy közös ügye, s a háztartások tájékoztatásával kétségtelenül szemmel látható eredményeket lehet elérni az energiafogyasztási szokások változása területén.

„2012 júniusában hat nagy energiaszolgáltatóval közösen sikerült elindítanunk egy, a figyelmet az energiatudatosságra felhívó kampányt, amely nagyon egyszerű, mindennapi tippeket ad a fogyasztóknak arra, hogyan takaríthatnak meg energiát. . Fontos felhívni a figyelmet az egyéni megtakarítási módokra, amelyek célra vezetőek, hiszen pénzbeli befektetés nélkül jelentős megtakarítást tudunk elérni” – tette hozzá az elnök.

Szerző: Világgazdaság Online

Forrás: http://www.vg.hu/vallalatok/energia/latvanyosan-csokken-az-energiafogyasztas-ahol-fogyasztasmeroket-hasznalnak-382935

Kép forrása: http://yamm.hu/forgomorgo

TOP 5